INSTRUERTE JURYEN: Dommer i saken mot den tiltalte i Kristin-saken er Mette Trovik.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INSTRUERTE JURYEN: Dommer i saken mot den tiltalte i Kristin-saken er Mette Trovik. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Juryen sier Henning Hotvedt er skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen

Ble drept i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Henning Hotvedt (40) er funnet skyldig av juryen i Borgarting lagmannsrett for drapet på Kristin Juel Johannessen 5. august i 1999.

Torsdag formiddag fikk de ti jurymedlemmene den vanskelige oppgaven å avgjøre om tiltalte er skyldig eller ikke i drapet på Kristin Juel Johannessen for 17 år siden.

Rett før klokka 10 torsdag formiddag trakk juryen seg tilbake. Like etter klokka 13.15 var juryen tilbake og avga kjennelse:

Jurymedlemmene fikk gå fra hverandre før de hadde funnet svaret på spørsmålet i spørsmålsskriftet: Er den 40 år gamle tiltalte skyldig i å ha forvoldt en annen død.

Med andre ord, var det 40-åringen som kvalte den tolv år gamle Kristin Juel Johannessen til døde kvelden 5. august 1999?

Han nekter kategorisk straffskyld, men kan likevel ikke se bort fra at hans DNA er funnet på fingerneglene til Kristin, 17 år etter at hun ble drept.

- På bakgrunn av det dere har hørt om DNA-beviset, må dere spørre dere om det er rom for noe annet enn teoretisk tvil rundt dette beviset, sa lagdommer Mette Trovik da hun veiledet juryen gjennom bevisbildet i sin rettsbelæring.

I strafferetten skal enhver fornuftig og begrunnet tvil komme tiltalte til gode, i den forstand at da må juryen frikjenne, men det vil alltid være rom for teoretisk tvil i straffesaker. Denne type tvil må juryen se bort fra, og er den da overbevist om tiltaltes skyld, må juryen svare bekreftende på skyldspørsmålet.

Juryens kjennelse er ventet i løpet av torsdagen.

40-åringen har hele tiden hevdet sin uskyld.

Statsadvokat Alf Martin Evensen konkluderte sin prosedyre onsdag med å be juryen svare ja på spørsmålet om den 40 år gamle tiltale er skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen for 17 år siden. Med det bevisbildet som foreligger vil det innenfor beviskravet i strafferetten nærmest være umulig å komme fram til en annen konklusjon, argumenterte han.

- Kom tilbake i morgen og svar ja på det spørsmålet som blir stilt, sa Evensen til juryen.

I prosedyren la han vekt på at tiltalte hadde mistet jobben, at han var blakk og han led av en voldsom kjærlighetssorg sommeren 1999.

- Det er åpenbart at han var psykisk nedbrutt sommeren 1999, mener statsadvokat Alf Martin Evensen.

Forsvarer Brynjar Meling mener på sin side at det er så vesentlig tvil ved sentrale enkeltbevis, først og fremst håndteringen av Kristins negler, at det til sammen er etablert tilstrekkelig tvil til at hans klient må frikjennes.

(NTB/Dagbladet)