Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juryen til Baneheia

Til uka skal juryen se stedet som er markert med en liten lapp på kartet i lagmannsrettens sal i Arendal tinghus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagmannsretten fulgte ruten langs turstiene i Baneheia på kartet, fra Svarttjønn i Egsområdet til drapsstedet, da Jan Helge Andersen forklarte seg om drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) den første uken.

Juryen har også sett bilder fra åstedet da Kripos-etterforsker Gøran Dyvesveen la fram sin åstedsrapport. Denne uken skal hele lagmannsretten selv på befaring i Baneheia i Kristiansand.

Viggo Kristiansen (22) ble i fjor dømt til 21 års fengsel og ti års sikring i Kristiansand byrett for voldtekt og drap på de to småjentene. Jan Helge Andersen (21) fikk 17 års fengsel for forsettlig drap.

Men Kristiansen nekter all skyld.

Hans forsvarer, advokat Tore H. Pettersen, mener tekstmeldingene som Kristiansen sendte klokken 18.57 og 19.37, samt meldingen han fikk 19.24, gir ham alibi drapskvelden. Alle meldingene har gått via senderen Eg A. Ekspertene som har uttalt seg i retten, mener det er lite trolig at senderen dekker drapsområdet. Men helt sikre er de ikke.

I sin prosedyre i Kristiansand byrett sa Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran, at de to tiltalte uansett «dessverre hadde tid nok til å begå overgrep og drap». Fegran mener at Kristiansens mobilbruk ikke gir ham alibi for drapstidspunktet. Det mente heller ikke byretten.

En snau måned før lagmannsretten startet ankebehandlingen i Arendal, gikk Andersen på nytt løypen som han har forklart at han tok, sammen med bestekameraten om kvelden 19. mai 2000. Andersen ville ikke gå den siste biten fra stien og opp til åstedet da etterforskerne gikk hele ruten med stoppeklokke på Pettersens oppfordring.

Advokat Tore H. Pettersen vil samholde rekonstruksjonen, Andersens forklaring og Kristiansens tekstmeldinger når han prosederer for frifinnelse for Kristiansen.

Da de to småjentene møtte drapsmennene, var de bare et par minutter fra boligområdet på Grim, ifølge Andersens forklaring.

Før lagmannsretten selv skal gå stiene mot drapsstedet, vil den få høre rapporten fra den siste befaringen. Advokat Pettersen har tidligere varslet at han vil ha Jan Helge Andersen tilbake i vitneboksen før befaringen, for en grundigere gjennomgang av hvor lang tid han mener de to tiltalte brukte på å komme opp til drapsstedet, hvor lang tid det tok før de døde jentene var gjemt og de to tiltalte var tilbake i Egsområdet.

Det detaljerte kartet på veggen i lagmannsretten ser ut til å dekke et stort turområde. Juryen vil oppdage at det bare er rundt ti minutter fra Svarttjønn i Egsområdet til de er ved inngangen til Baneheia på den andre siden, ved Grim.

(NTB-Jon Even Andersen/Bodil K. Sandvik)

BEFARING: I april kikket også byretten på området der de to jentene ble drept. Her passerer aktor Edward Dahl (høyre) stedet hvor jentene ble lurt opp til åstedet hvor de ble drept og funnet.
<B>MINNET OFRENE: I mai 2000 var flere tusen mennesker med på minnemarsjen etter drapet på de to småjentene i Baneheia. Kapellan Sigmund Kruse sto ved stien opp til åstedet hvor jentene ble drept. Barn og voksne la ned blomster, brev og kosedyr. Ingrid (9) (venstre) og Emilie(7) kjente til de drepte jentene, og synes det var kjempeviktig å delta i markeringen.
Hele Norges coronakart