Juryen tilbake på Åråsen

KONGSVINGER/LILLESTRØM (Dagbladet): Juryen i Orderud-saken er nå tilbake på Åråsen i Lillestrøm etter en natt på Sæther gård på Kongsvinger. I dag avgjør de norgeshistoriens mest omtalte drapsgåte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak politisperringer med blinkende lys satt juryen i natt. Med Kongsvinger festning ruvende i bakgrunnen var juryen avsperret fra omverdenen på Sæther gård - et utdanningssenter for politiet. Det har vært mye hemmelighetskremmeri om hvor juryen skulle trekke seg tilbake. Ingen hadde trodd at de ville reise helt til Kongsvinger. Sæther gård ligger 300 meter fra riksvei 20 mot Våler i Solør.

Klokka 17.15 i går ettermiddag forlot de ti jurymedlemmene Åråsen stadion. Fem timer var ikke nok til å besvare de 25 spørsmålene som frigir eller feller. I natt grunnet de ti edsvorne på spørsmålene, aleine i et avsides lokale i Hedmark.

Brøytet seg ut

Svarene avgjør framtida for Veronica (30) og Per Orderud (47), Kristin Kirkemo Haukeland (28) og Lars Grønnerød (44), som alle står tiltalt for medvirkning til trippeldrap.

Juryen møtte det tøffeste presseoppbudet hittil da de brøytet seg ut i politiets ventende Mercedes minibuss.

- Nå skjønner jeg hvordan de tiltalte har det, sa juryens formann Arill Bråthen.

- Ble dere ferdige?

- Vi svarer ikke på noe, svarte juryformannen.

Mens den mørke bussen med enda mørkere ruter dro nordover på fylkesvei 173, sørget politiet for at pressen ble parkert. Da hadde de tiltalte, publikum og de fleste forsvarerne forlatt Åråsen.

Så var de vekk. Bilen ble kjørt av en politimann i uniform, og i forsetet satt rettsbetjent Per Rolf Johnsen.

- Jeg vet nesten ikke hvor vi skal selv, sa Johnsen til Dagbladet.

Uten pressen på slep kjørte bussen videre østover på riksvei 2. På politiets eget konferansesenter i Kongsvinger fant de det perfekte skjulested.

Kan ha svaret

Før det ble klart at juryen ikke ville bli ferdig i går, vandret advokatene hvileløst rundt i korridorene på Åråsen. Advokat Morten Kjensli, som forsvarer Lars Grønnerød, mener det finnes flere årsaker til at juryen bruker mange timer bak lukkede dører.

- Det kan handle om alt fra psykologi til reelle problemer. For det første kan det være rein psykologi. Juryen kan i utgangspunktet være enige, men de må vise - for syns skyld - at de bruker tid fordi dette er en meget spesiell sak. Det kan også være slik at de ønsker å gå skikkelig gjennom saken, fra A til Å. Til sist er det selvsagt også en mulighet at det er uenighet i juryen. Men for alt vi vet kan jo juryen allerede ha resultatet, sa Kjensli til Dagbladet seint i går kveld.

- Juryen har en rekke spørsmål å ta stilling til. At de bruker tid, viser jo at de tar sine oppgaver alvorlig, sier advokat Johnny Veum, en av Kristins forsvarere.

Advokat Heidi Ysen, som forsvarer Veronica Orderud, vil ikke spekulere på hva ventetida betyr.

- Generelt sier man jo at jo lengre tid juryen bruker, jo bedre er det for de tiltalte, sier Ysen til Dagbladet.

Lang natt

Hele juryen ble bedt om å ta med seg tannbørste og nattøy da de møtte på Åråsen i går morges. Regelverket sier at juryens medlemmer ikke kan skilles før kjennelsen er avsagt - de er dømt til å holde sammen. Derfor måtte natta tilbringes på hemmelig adresse, der ingen kunne påvirke eller forstyrre juryen. Alle ti vet at hele Norge venter på svarene de gir i dag.

Med seg på rommene hadde juryen - i tillegg til spørsmålsskriftet - mer enn 40 dokumenter som skulle hjelpe dem fram til en kjennelse: Alt fra de tiltaltes mobilutskrifter, Kristins tegninger fra kårboligen, Per og Veronicas ekteskapspakt og testamente, skjøtet på Orderud gård og fargebilder av en bompengekvittering til en plastpose.

Ingen andre enn juryens medlemmer vet om de er ferdige når rettssalen åpner i dag tidlig. Da kan det bli flere lange timer for de fire tiltalte i Orderud-saken.

SPERRET INNE: Her på Sæther gård utafor Kongsvinger oppholdt juryen seg i natt. I dag avgjør de framtida til de fire tiltalte.