Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juryens frifinnelse satt til side

BERGEN/OSLO (Dagbladet.no): Juryen har frikjent de Jarle Olsen og de to andre tiltalte i Åsane-drapet. Dommerne satte kjennelsen til side etter kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen i Gulating lagsmannsrett frifant i dag Jarle Olsen, Tor Helge Flaten og en mann på 27 år for overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen. De to førstnevnte ble i fjor dømt for overlagt drap i Bergen byrett, mens tredjemann ble dømt for grov legemsbeskadigelse med døden til følge.

Lagdommer Helge Lillebø ga i sin rettsbelæring tidligere i dag juryen en tydelig anbefaling om å svare ja til at Jarle Olsen er skyldig i overlagt drap. Men etter fem timers rådslagning fant juryen de tre tiltalte ikke skyldige.

De tre lagdommerne brukte kort tid på å bestemme seg for å sette juryens frifinnelse til side. Dermed må Olsen og Flaten belage seg på en ny runde i retten.

Etter at dommerne hadde satt juryens kjennelse til side spurte Lillebø om de tiltalte hadde skjønt hva dette betydde. Olsen svarte nei.

- Det betyr at for Jarle Olsen og Tor Helge Flaten så kommer saken opp for retten på nytt. Det er de sikkert uenige i, men sånn er det, sa Lillebø.

27-åringens sak fortsetter

Lagmannsretten er ikke ferdig med å behandle 27-åringens sak. Han må etter all sannsynlighet regne med å bli dømt for en mindre alvorlig forbrytelse siden han har innrømmet å ha vært på åstedet og skadet Madsen.

Øyvind Bjarte Madsen ble drept med et nakkeskudd natt til 19. april 2000.

Ny sak uten jury

Olsen fikk 21 års fengsel og fem års sikring av Bergen Byrett i fjor, Flaten 17 års fengsel og fem års sikring. Byretten idømte tredjemann åtte års fengsel for grov legemsbeskadigelse med døden til følge.

Nå får sakenen ny behandling av en såkalt stor meddomsrett, som blir satt med fire legdommere og tre fagdommere, men uten jury.

- Dette var en endring justiskomiteen gjorde med et pennestrøk i 1989. Man skulle ikke risikere at en person som ble frifunnet av en jury en gang skulle frifinnes av en jury på nytt. Det skjedde i 1980-årene da en kvinne ble frifunnet to ganger av to juryer. Da endret politikerne loven, sier strafferettsekspert Svein Slettan til NRK.

Slettan mener at tilsidesettelsen av juryens kjennelse ikke er bra for juryordningen.

- Nå er jeg motstander av juryordningen, men dette er i hvert fall ikke bra for ordningen, tror jeg, sier Slettan.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

DØMT, FRIKJENT SÅ TILTALT:</B> Jarle Olsen ble dømt for overlagt drap i byretten. I dag avga lagmannsrettens jury en kjennelse på at han ikke var skyldig, men den ble øyeblikkelig satt til side av dommerne.
Hele Norges coronakart