Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juryformann tidligere dømt

Formannen i juryen som mandag frikjente de tre tiltalte i Åsane-saken, ble for ti år siden dømt til betinget fengsel av Bergen byrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juryen i Gulating lagmannsrett frikjente alle de tre tiltalte for overlagt drap på Øyvind Bjarte Madsen, som ble skutt i ei hytte i Åsane natt til 19. april 2000. Etter en kort rådslagning satte fagdommerne til side juryens frifinnelse av drapstiltalte Jarle Olsen og Tor Helge Flaten.

Juryformannen ble i Bergen byrett i 1992 dømt til 30 dagers betinget fengsel for tjenesteforsømmelse og grov uforstand i tjenesten i forbindelse med den såkalte taktekker-saken, skriver Bergens Tidende. Han ble også dømt til å betale 42.000 kroner i erstatning. Han hevdet da at han ble uskyldig dømt.

Ifølge Bergens Tidende kjente verken lagdommere, forsvarsadvokater eller statsadvokaten til dette forholdet da mannen ble valgt til juryformann i januar.

Habilitet

Førstelagmann ved Gulating lagmannsrett, Arne Fanebust, opplyser at dommen fra 1992 ikke automatisk utelukker juryformannen som lagrettemedlem. En person blir utelukket dersom han er dømt til ubetinget fengsel i løpet av de siste ti årene, mens grensen er fem år når det gjelder betinget fengselsdom.

Derimot er alle lagrettemedlemmer pliktige til å gi beskjed dersom det foreligger særegne forhold som kan svekke tilliten til vedkommendes upartiskhet. Ifølge Bergens Tidende opplyste ikke juryformannen om dommen fra 1992 da han ble spurt om det var forhold som kunne gjøre ham inhabil.

Da dommen mot juryformannen falt for ti år siden, var han kaptein og sjef for drifts- og vedlikeholdskontoret på Haakonsvern. Han ble dømt for brudd på Forsvarets bestemmelser om kontraktsinngåelser. Han anket dommen og hevdet at han var uskyldig dømt, men anken kom aldri opp til behandling.

Ny lagmannsrett

De drapstiltalte Jarle Olsen og Tor Helge Flaten, som mandag først ble frikjent av juryen, men deretter fikk kjennelsen satt til side, ble i Bergen byrett i fjor dømt til henholdsvis 21 års fengsel og fem års sikring, og 18 års fengsel og fem års sikring for drapet på Madsen.

Den tredje tiltalte ble i byretten dømt for overlagt grov legemsbeskadigelse med døden til følge og fikk åtte års fengsel for det.

Lagmannsretten skal møtes igjen tirsdag. Juryen vil da få et tilleggsspørsmål om den tredje tiltalte er skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge, slik byretten konkluderte med. Dersom juryen finner ham skyldig i det, vil han få sin dom for dette forhold og vil for sin del være ferdig med den rettslige del av Åsane-saken.

For Olsen og Flaten vil hele saken komme opp til full behandling i en ny lagmannsrett. Dette vil bli en såkalt stor meddomsrett, som blir satt med fire lege domsmenn og tre fagdommere. Det vil trolig ikke skje før til høsten.

NTB

Hele Norges coronakart