Juryformannen: aldri mer

Juryformannen i Birgitte-saken har bedt seg fritatt for framtidige verv som jurymedlem. Etter norgeshistoriens lengste juryforhandlinger ikke vil sitte i en jury igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarne Ogne ble valgt til å lede juryen, på første dag av rettssaken mot Birgitte Tengs' drapstiltalte fetter. Onsdag leste han opp juryens frifinnende kjennelse.

I går ringte han Gulating lagmannsrett og meddelte at han ikke lenger vil være medlem av noen jury. Overfor Stavanger Aftenblad oppgir han ingen nærmere grunn for dette standpunktet, ut over at han mener at hele juryordningen bør revurderes.

Den 48 år gamle adjunkten fra Stavanger er bundet av sitt taushetsløfte til lagmannsretten, og kan derfor ikke uttale seg om Birgitte-saken. Offentligheten vil derfor aldri få noe innblikk i diskusjonen som ble ført i juryen, som førte fram til frifinnelse for Birgittes 21 år gamle fetter. Like hemmelig er også jurymedlemmenes stemmegivning.

Etter loven kreves det at flere enn seks av juryens ti medlemmer svarer ja på skyldsspørsmålet, for at en person skal dømmes. I prinsippet skal det derfor ikke mer til enn at fire av de ti jurymedlemmene svarer nei, før en tiltalt frifinnes.

(NTB)