«JULIOBORD»: Det var meningen at juryen fra lagmannsretten skulle holde «Juliobord» i 2016, noen måneder etter rettssaken. Usmakelig, mener jurymedlemmet som varslet Dagbladet og forsvarer Sigurd Klomsæt i oktober samme år. Foto: Lars Eivind Bones, privat
«JULIOBORD»: Det var meningen at juryen fra lagmannsretten skulle holde «Juliobord» i 2016, noen måneder etter rettssaken. Usmakelig, mener jurymedlemmet som varslet Dagbladet og forsvarer Sigurd Klomsæt i oktober samme år. Foto: Lars Eivind Bones, privatVis mer

Julio Kopseng tiltalt for to voldtekter

Jurymedlem varslet om «Juliobord». Får ikke vitne i retten

Mener deler av juryen var forutinntatt.

Et medlem av juryen som våren 2016 fant Julio Kopseng (41) skyldig på 31 av 32 tiltalepunkter i Borgarting lagmannsrett, får ikke vitne i den nye straffesaken der Kopseng er tiltalt for å ha voldtatt to kvinner. Heller ikke en varslings-e-post han sendte til forsvarer Sigurd Klomsæt, tillates ført av Oslo tingrett.

- Aktor har begjært at deler av beviset avskjæres, med begrunnelsen at det er uten betydning for dommens innhold. Retten slutter seg til dette, og e-posten av 21.10.16 nektes ført som bevis, beslutter tingrettsdommer Jonas Petter Madsø.

Taushetsplikt

Retten avslo allerede i mars å tillate mannen å vitne, med henvisning til blant annet tvisteloven, som forbyr jurymedlemmer og dommere å vitne om beslutninger i retten.

- Vi får ikke lov til å føre faktiske forhold som bevis, mens de får føre hele dommen. Dette er ikke en fair trial! tordner Kopsengs forsvarer Sigurd Klomsæt overfor Dagbladet - med henvisning til aktoratet og de fornærmede kvinnenes bistandsadvokater.

AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken for påtalemakten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
AKTOR: Konstituert statsadvokat Ane Evang fører saken for påtalemakten. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix Vis mer

Aktor, konstituert statsadvokat Ane Evang, avviser at å avskjære vitnet og e-posten fører til en skjev bevisførsel i retten.

- For det første har lagrettemedlemmer taushetsplikt, for det andre gjelder disse opplysningene en rettskraftig dom som ikke er relevant for denne saken; de hører hjemme i en eventuelt gjenopptatt sak, sier Evang til Dagbladet.

Hun minner om at e-posten var med i dokumentbunken som ble oversendt Høyesterett da lagmannsrettsdommen ble anket. Anken ble avvist høsten 2016.

E-post til Dagbladet

Klomsæt legger stor vekt på jurymedlemmet som bevis og har skrevet om ham i klagen på rettsprosessen som han har sendt til Den europeiske menneskerettsdomstol. Da han ikke fikk føre mannen som vitne, ønsket han isteden å legge fram e-posten han ble tilsendt 21. oktober 2016, men i dag ble altså også dette avslått.

Mannen kontaktet også Dagbladet i samme tidsrom som han sendte e-posten til Klomsæt. Han er sikker på at Kopseng ble idømt strengere straff enn han fortjente, fordi enkeltmedlemmer av juryen var forutinntatt.

- Noen slet med å få med seg nyansene. «Jeg stemmer ja til alt, jeg!» sa en. Flere ting ved saken hang dessuten ikke på greip, og ett punkt ble avgjort med én stemmes overvekt - det ga ham ti år ekstra i straff, sa jurymedlemmet til Dagbladet i forrige uke.

Kopseng ble til slutt dømt for seksuelle overgrep mot 17 kvinner, og idømt lovens strengeste straff - 21 års forvaring, som i praksis kan vise seg å bli en livstidsdom fordi den kan fornyes igjen og igjen.

Spesialbrygget øl

Da jurymedlemmet først varslet Dagbladet, viste han e-postkorrespondanse mellom jurymedlemmene i etterkant av rettssaken, som han mener er uttrykk for en «vi vant»-stemning. Spesielt reagerte han på at et «Juliobord» ble planlagt i november 2016, med spesialbrygget øl.

- Det var særdeles upassende. At de på den måten hoverte over et menneske de har bidratt til å sperre inne for mange år, er direkte flaut, sa mannen den gang.

KLANDRET SEG SELV: Charlotte Engen Steine ble voldtatt av Julio Kopseng høsten 2008. Selv om den profilerte danseren ble dømt i retten, følte hun skyld for det som skjedde. Video: Ralf Lofstad og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Mannen understreker nå at han mener Kopseng utvilsomt er skyldig i store deler av tiltalen, men også at en litt annen jurysammensetning ville gitt et annet utfall.

- Det er bra at juryordningen nå er avviklet, konstaterer han.

Dagbladet fikk av andre jurymedlemmer bekreftet planene om «Juliobord», men et annet mannlig medlem sa han ikke kjenner seg igjen i påstandene om partiskhet. Juryens ordstyrer avslo å kommentere saken.

Hevder komplott

Fordi Kopseng allerede soner lovens maksstraff, kan han ikke bli idømt mer, og påtalemakten ønsket i utgangspunktet å avslutte den pågående rettsprosessen med en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, der den siktede godtar straffskyld mot at saken ikke går til tiltale og rettssak.

Kopseng, som hele tida har hevdet at han er helt uskyldig og utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene, kunne ikke godta dette, og saken føres derfor i Oslo tingrett. Bare skyldspørsmålet blir tema under prosedyrene og dommen.

Dagen i dag går med til flere vitner for både forsvaret og aktoratet, før prosedyrene holdes.

FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i Oslo tingrett.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: Sigurd Klomsæt forsvarer Kopseng i Oslo tingrett. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Ødelagt store deler av livet

Ei venninne av den ene fornærmede anmeldte i likhet med henne nylig Kopseng for en voldtekt som skal skrive seg tilbake til 2001, men saken ble henlagt. I dag vitnet hun for aktoratet.

- Dette har ødelagt store deler av livet vårt - vi kan ikke forholde oss til mannfolk. Jeg vet at det plager henne veldig, og jeg også sliter. Han har satt vonde spor som vil følge oss resten av livet, sa kvinnen i vitneboksen.

Ei venninne av Kopseng vitnet til fordel for ham. Hun sa hun ikke kjente seg igjen i framstillingen av ham.

- Jeg kan ikke skjønne at han har dopet ned noen, forklarte hun.

SISTE: Under sin prosedyre la aktor Ane Evang ikke overraskende ned påstand om at Kopseng dømmes etter tiltalen - for å ha voldtatt en nå 33-årig kvinne han hadde et forhold til en rekke ganger i 2006, herunder en gang da han hadde dopet henne ned; og for å ha dopet ned og voldtatt en nå 43-årig tidligere arbeidskollega og venninne ved en anledning 2012.

Forsvarer Sigurd Klomsæt på sin side ba om at klienten frifinnes, blant annet fordi han mener de fornærmedes forklaring ikke er troverdig. Han gjentok også at Kopseng ikke har fått en rettferdig behandling i rettssystemet.

Straff var ikke et tema, siden Kospeng allerede soner lovens maksstraff.

De to bistandsadvokatene - Line Jacobsen Vestengen for 33-åringen og Trine Rjukan for 43-åringen - la begge ned påstand om oppreisning «etter rettens skjønn» for klienten. Gjeldende rettspraksis for voldtekt er 150 000 kroner.

Dommen ventes om et par ukers tid.