- Juryordningen er svekket

I går gikk juryformann Arill Bråthen ut med sin egen teori om hva som kan ha skjedd i Orderud-saken. Nå tror eksperter at det kan føre til store endringer i juryordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til statsadvokatene skriver juryformann Arill Bråthen at magasinet som var i drapsvåpenet kan ha blitt plantet hos Lars Grønnerød. Bråthen fulgte opp teorien sin med kommentarer til NRK.

- Jeg skrev brevet fordi jeg hadde en annen forståelse av hva som er skjedd med de vesentlige bevisene - magasinet og pistolen - enn det som kom fram i retten, sier Bråthen.

Problematisk

Advokatforeningen reagerer sterkt på Bråthens utspill.

- Det er problematisk og uforenlig med juryordningen at jurymedlemmer i etterkant kommenterer resultatet av rettssakene, mener Advokatforeningen.

Ifølge Dagsnytt har alle strafferettsekspertene de har snakket med, ment at juryformannens uttalelser er uforenelig med juryordningen.

- Utspillet er oppsiktsvekkende og uheldig for juryordningen, sier advokat Janne Kristiansen til NRK.

Strafferettsekspert Svein Slettan sier til NRK at juryformann Arill Bråthens utspill vil bli brukt til å presse politikerne til å endre juryordningen, slik at vi får en jury med både jurister og legfolk.

Debattmøte

Juryordningen ble innført sammen med straffeprosessloven i 1887. Den skulle sikre at man skulle dømmes av legmenn, og ikke folk som sto himmelhøyt over den tiltalte i rang. De siste årene har juryordningen vært utsatt for harde angrep. Både i 1981 og i 1993 konkluderte offentlige utvalg med at ordningen burde avvikles, men juryen ble reddet av politikerne.

Seinest 23. april i år ble det avholdt et stort debattmøte i regi av Rettspolitisk Forum. Mye av kritikken går på at de domfelte aldri får vite begrunnelsen for juryens kjennelse, noe som hindrer etterprøving og kontroll.

Diskuter juryordningen!