- Juryordningen er svekket

I går gikk juryformann Arill Bråthen ut med sin egen teori om hva som kan ha skjedd i Orderud-saken. Nå tror eksperter at det kan føre til store endringer i juryordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et brev til statsadvokatene skriver juryformann Arill Bråthen at magasinet som var i drapsvåpenet kan ha blitt plantet hos Lars Grønnerød. Bråthen fulgte opp teorien sin med kommentarer til NRK.

- Jeg skrev brevet fordi jeg hadde en annen forståelse av hva som er skjedd med de vesentlige bevisene - magasinet og pistolen - enn det som kom fram i retten, sier Bråthen.

Problematisk

Advokatforeningen reagerer sterkt på Bråthens utspill.

- Det er problematisk og uforenlig med juryordningen at jurymedlemmer i etterkant kommenterer resultatet av rettssakene, mener Advokatforeningen.

Ifølge Dagsnytt har alle strafferettsekspertene de har snakket med, ment at juryformannens uttalelser er uforenelig med juryordningen.

- Utspillet er oppsiktsvekkende og uheldig for juryordningen, sier advokat Janne Kristiansen til NRK.

Strafferettsekspert Svein Slettan sier til NRK at juryformann Arill Bråthens utspill vil bli brukt til å presse politikerne til å endre juryordningen, slik at vi får en jury med både jurister og legfolk.

Debattmøte

Juryordningen ble innført sammen med straffeprosessloven i 1887. Den skulle sikre at man skulle dømmes av legmenn, og ikke folk som sto himmelhøyt over den tiltalte i rang. De siste årene har juryordningen vært utsatt for harde angrep. Både i 1981 og i 1993 konkluderte offentlige utvalg med at ordningen burde avvikles, men juryen ble reddet av politikerne.

Seinest 23. april i år ble det avholdt et stort debattmøte i regi av Rettspolitisk Forum. Mye av kritikken går på at de domfelte aldri får vite begrunnelsen for juryens kjennelse, noe som hindrer etterprøving og kontroll.

Diskuter juryordningen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer