SER MOT DANMARK: I dag utnevner justisminister Knut Storberget et utvalg som skal se på juryordningen. Han synes den danske modellen er spennende.
Foto: Geir Bølstad
SER MOT DANMARK: I dag utnevner justisminister Knut Storberget et utvalg som skal se på juryordningen. Han synes den danske modellen er spennende. Foto: Geir BølstadVis mer

Juryordningen kan stå for fall

Et utvalg skal det neste året vurdere juryens skjebne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Jurytjenesten kan stå for fall i Norge. Et utvalg skal det neste året vurdere juryens skjebne. En modell med lek- og fagdommere blir trolig løsningen.

Arbeiderpartiet gikk i fjor inn for å fjerne juryordningen. Fredag utnevner justisminister Knut Storberget et utvalg som skal vurdere juryens skjebne, skriver Aftenposten.

Utvalget får ett år på seg.

Det står fritt til å foreslå en skrinlegging av den 123 år gamle jurytjenesten. En modell der lekdommere er i flertall over fagdommerne blir trolig løsningen.

Dermed skal man fortsatt kunne dømmes av sine likemenn, selv om de altså sitter i retten som lekdommere. I Danmark har man siden 2008 hatt en lignende modell.

- Jeg synes den danske modellen er svært spennende, og jeg forutsetter at utvalget ser nærmere på den. Utvalget har full frihet til å komme med et konstruktivt forslag. Men det er viktig at den løsningen samler bred politisk enighet, ikke bare et flertall, sier Storberget.

Et flertall bør det ikke være vanskelig å få til. Både Høyre og Arbeiderpartiet har programfestet å fjerne juryen. De andre partiene har imidlertid gitt uttrykk for at de ønsker å beholde juryen i en eller annen form.

En lovendring kan tidligst komme i 2012.

- Vi kan ikke forhaste oss i en sak som berører en så sentral demokratisk institusjon, sier justisminister Storberget. (NTB)