Juryordningen overlever

Selv om Bhatti vant i Høyesterett.

I HØYESTERETT: Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti sammen med advokatene Irmela Van der Berg (tv) og Eldbjørg Martinsen i Høyesterett mandag morgen i anledning Høyesterett sin behandling av terrorsaken mot Bhatti. Anken gjelder saksbehandlingen. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
I HØYESTERETT: Terrortiltalte Arfan Qadeer Bhatti sammen med advokatene Irmela Van der Berg (tv) og Eldbjørg Martinsen i Høyesterett mandag morgen i anledning Høyesterett sin behandling av terrorsaken mot Bhatti. Anken gjelder saksbehandlingen. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Arfan Bhatti og hans advokat John Christian Elden kunne i dag ha sørget for at juryordningen i Norge måtte opphøre.Slik ble det ikke.

Høyesterett mener nemlig at det ikke er i strid med Den europeiske menneskeretts-konvensjonen (EMK) å finne Bhatti skyldig uten å måtte begrunne kjennelsen. Det betyr at dagens juryordning består.

Dømt uten begrunnelseSamtidig opphevet Høyesterett dommen mot Arfan Bhatti.

Elden begjærer ham nå løslatt, mens riksadvokat Tor-Aksel Busch varsler at de vil ta saken inn for lagmannsretten på nytt.

Bhatti ble dømt til åtte års forvaring i lagmannsretten, og som vanlig kunne juryen avgjøre saken uten å begrunne hvorfor de fant han skyldig. Bhatti ble dømt for et drapsforsøk som tingretten frifant ham for.

Høyesteretts ankeutvalg, det tidligere kjæremålsutvalget, under ledelse av justitiarius Tore Schei har i praksis konkludert med at det kan være i strid med Den europeiske menneskeretts-konvensjonen (EMK) å finne Bhatti skyldig uten at skyldkonstateringen er begrunnet. - Hvis Høyesterett finner at dommen mot Bhatti i lagmannsretten ikke er holdbar, betyr det at juryordningen slik vi kjenner den, har opphørt i Norge, sa John Christian Elden til NTB da det ble klart at saken ble tatt opp til høyesterett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer