Jus mot diktatorer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Den spanske forhørsdommeren Baltasar Garzon, som tok initiativet til å få den tidligere chilenske diktatoren Augusto Pinochet arrestert for forbrytelser mot menneskeheten, krever nå, ifølge Dagsavisen, å få utlevert offiserer fra juntatida i Argentina. Han anklager dem for folkemord, tortur og terrorisme. Blant dem han vil ha utlevert er også militærjuntaens toppmenn. En del av dem har allerede vært dømt for sine handlinger under diktaturet, men de fikk amnesti da Carlos Menem kom til makta i 1990.
  •  Det er vel tvilsomt om forhørsdommer Garzon får sin vilje med de argentinske potentatene, og det er ennå høyst usikkert hvordan det går med Pinochet, selv om britisk rett så langt har avsagt kjennelser for at han kan utleveres til det spanske rettsvesen. Men utspillene har vist at gamle diktatorer og politiske forbrytere ikke lever like trygt som de gjorde før. Dette kommer også til uttrykk overfor krigsforbryterne i det tidligere Jugoslavia. Det er ikke så lenge siden en høytstående serbisk offiser på reise i Østerrike ble arrestert og overlevert krigsforbryterdomstolen i Haag.
  •  Jus og politikk er to velkjente tvillingpar i alle land. Men i lys av markedets økende betydning for fordelingen av goder i samfunnet, har jusen styrket sin plass i systemet. Men også menneskerettigheter og konstitusjonelle spørsmål henvises gjerne til den juridiske sfære, og har gitt økt prestisje til domstolene. De internasjonale rettsinstansene som er opprettet, styrker denne tendensen.
  •  Gjennom dette overføres også makt fra enkeltstatene til det internasjonale samfunn, og mulighetene for å stikke seg bort blir dermed mindre. Å krysse landegrenser har vist seg å være meget risikabelt for folk som har brutt internasjonalt anerkjente retts- og rettighetsregler. Så er det naturligvis et paradoks at det nettopp er en spansk forhørsdommer som går i spissen for dette, siden landet selv har en fortid med diktatur uten at det ble gjennomført et rettslig og politisk oppgjør med regimet.