Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jusjtsjenko kan vinne

Opposisjonens presidentkandidat i Ukraina, Viktor Jusjtsjenko, ligger an til å vinne søndagens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge målingen vil den pro-vestlige opposisjonslederen vinne valget med 54 prosent oppslutning. Kandidaten til den sittende regjeringen, statsminister Viktor Janukovitsj, får en oppslutning på 42 prosent, ifølge en måling som Kievs internasjonale institutt for sosiologi og Razumkov-senteret står bak.

Ukrainske velgere møtte tilsynelatende mannsterke opp for å stemme i valget av ny president. Men meldinger om omfattende valgfusk kan føre til massedemonstrasjoner og kaos.

Veivalg

Valget mellom de to kandidatene er et veivalg for Ukraina. Janukovitsj, støttet av sittende president Leonid Kutsjma, ønsker fortsatt tett forhold til Russland, og har også fått uttalt støtte fra Vladimir Putin. Justsjenko ønsker å knytte sterkere bånd til Vesten og vil innføre markedsreformer.

Den avgjørende valgomgangen søndag ble overskygget av meldinger om valgfusk til fordel for regimets kandidat. Busslaster med ansatte ved statlige industrier skal ha blitt kjørt til andre valgkretser, ifølge uavhengige medier. Her skulle de avgi fjernstemmer, før de reiste tilbake til egen valgkrets for å stemme på vanlig måte.

TV-stasjonen Nadia ble rammet av et mystisk strømbrudd da den viste bilder av sjefen for den statlige kjemiske industribedriften Khimprom, som ga de ansatte detaljerte instrukser for utflukten og beskjed om hvem de skulle stemme på.

Opposisjonskanalen Kanal 5 viste bilder av studenter som hadde lagt seg ned foran busser i Kiev og demonstranter som ropte «Skam!» til passasjerene.

Politimann drept

Det ble flere steder satt fyr på stemmesedler og stemmeurner, opplyser politiet. I Volijn-regionen ble en safe med valglister stjålet. I byen Odessa skal det ha blitt tuklet med valgmanntallet.

Studenter i byene Irpen og Donetsk skal ha blitt tvunget til å stemme, mens fangene ved et fengsel i byen Bela Tserkiv skal ha fått beskjed om å vise vaktene hvem de hadde stemt på. Gjorde de ikke det, ble det truet med isolat.

En politimann ble drept ved et valglokale i Tsjerkassij, men dette drapet skal ikke ha hatt noe med valget å gjøre.

Opposisjonskandidaten Justsjenko hadde på forhånd advart om massedemonstrasjoner dersom regimet forsøkte å vinne valget med fusk. President Kutsjma forsøkte imidlertid å roe stemningen dagen før valget, og oppfordret folk til ikke å lytte til det han kaller oppfordring til vold.

- Det blir ingen revolusjoner. Vi skal ha valg, valg som er verdig et europeisk land i det 21. århundre, sa han på nasjonalt fjernsyn fredag.

Like fullt hadde innenriksdepartementet sikret valgkommisjonens kontor med piggtråd og vannkanoner.

Vestlige land følger nøye med på utviklingen i landet, som tar viktige utviklingskritt i industri og landbruk. Over 4.000 internasjonale observatører er på plass for å overvåke valget.

Både USA og EU har antydet at gjennomføringen av valget søndag blir avgjørende for framtidige forbindelser til landet.

- Jeg vil ikke skjule at vi har visse bekymringer, sa Geert Hinrich Ahrens, som leder over 500 observatører fra Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE).

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media