Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jusjtsjenko mener myndighetene jukser

Opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko mener myndighetene har forfalsket valgresultatene, men det er fortsatt høyst uklart hvem som blir Ukrainas neste president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige resultater viser at statsminister Viktor Janukovitsj har fått 48,89 prosent av stemmene, mens utfordreren Jusjtsjenko har fått 47,46 prosent, ifølge valgkommisjonen i landet.

Tallene er basert på opptellingen av nesten 72 prosent av stemmene som ble avgitt under søndagens presidentvalg i den tidligere Sovjet-republikken.

- Statskupp

Regimets kandidat Viktor Janukovitsj hadde en ledelse på hele 6 prosentpoeng like over midnatt, men i løpet av natten skrumpet ledelsen inn til bare 1,4 prosentpoeng.

Viktor Jusjtsjenko ber europeiske land og organer om å legge press på regjeringen i Ukraina for å få den til å erkjenne nederlag i presidentvalget.

- I dag trenger vi som aldri før internasjonal oppmerksomhet for å få satt dette jukset i fokus, sa han.

- Vi vant uten tvil dette valget, men vi må forsvare denne seieren. Statskuppet i Ukraina er allerede i gang, la Jusjtsjenko til.

Oppfordrer til protest

- Jeg har tro på at jeg har vunnet, men regjeringen har satt i gang en total forfalskning av resultatene i regionene Donetsk og Lugansk, sa Jusjtsjenko til journalister natt til i dag.

Både journalister og valgobservatører «ble vist bort fra utallige stemmelokaler» i disse to regionene øst i landet, fastholdt den liberale presidentkandidaten.

- Jeg stoler ikke på den sentrale valgkommisjonen, understreket Jusjtsjenko, og ba sine tilhengere om å møte opp til en fredelig demonstrasjon i hovedstaden Kiev mandag morgen.

De tidligste resultatene som kom, inkluderte resultater fra de russisk-talende industriområdene øst i Ukraina. I disse regionene har statsminister Janukovitsj, som er avtroppende president Leonid Kutsjmas håndplukkede kandidat, stor oppslutning.

Uregelmessigheter

Flere valgdagsmålinger som ble offentliggjort umiddelbart etter at stemmelokalene stengte søndag kveld, viste at Jusjtsjenko hadde vunnet valget overlegent. En uavhengig måling viste at han hadde fått 54 prosent av stemmene, mens 43 prosent hadde stemt på Janukovitsj, og en annen måling viste seier til Jusjtsjenko med 49,4 mot 45,9 prosent oppslutning.

Utenlandske observatører har allerede påpekt uregelmessigheter i forbindelse med det svært viktige valget, som etter all sannsynlighet får avgjørende betydning for om Ukraina vil orientere seg mot vest eller øst i årene som kommer. (©NTB)

<B>KRITISK: Opposisjonslederen Viktor Jusjtsjenko.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media