PÅGREPET: Najmuddin Faraj Ahmad (Krekar) er i kveld pågrepet av Oslopolitiet.  Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
PÅGREPET: Najmuddin Faraj Ahmad (Krekar) er i kveld pågrepet av Oslopolitiet. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet.Vis mer

Jusprofessor: - Åpenbart at uttalelsene til Krekar er straffbare

Mulla Krekar pågrepet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Najmuddin Faraj Ahmad (Krekar) ble klokka 20.45 i kveld pågrepet av politiet i Oslo.

Han er siktet for brudd på straffelovens § for 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling. Bakgrunnen er uttalelsene han kom med i gårdagens intervju med NRK.  

- Vi vil vurdere å fremstille han for varetektsfengsling i morgen, sier politiinspektør Vegard Rødaas.

Strafferamme på 8 år Jusprofessor Ståle Eskeland er krystallklar i forhold til at Krekar-uttalelsene til NRK i går kan føre til fengselsstraff.

- Det er åpenbart at uttalelsene han sa til NRK i går er straffbare etter straffelovens § 140. Den har en strafferamme på åtte år for å oppfordre til straffbare handlinger. Det er helt opplagt at han kan bli straffet for uttalelsene, sier Eskeland til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere om politiet hadde grunnlag for å arrestere Krekar i kveld.

- Men bevisene er klare, sier jusprofessoren. 

Udramatisk pågripelse Krekar ble pågrepet i Oslo i kveld.

- Det var en udramatisk pågripelse. Han er kjørt til arresten, og det vil bli vurdert fengsling i morgen, sier politijurist Vegard Rødås

- Utover dette kommenterer vi ikke saken i kveld, opplyser politiet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med mulla Krekars advokat, Brynjar Meling.

- Voldsoppfordringer Najmuddin Faraj Ahmad (58), mer kjent som Mulla Krekar, får nå nok en gang et meget kritisk søkelys rettet mot seg etter hans kontroversielle meninger i et lengre intervju med NRK i går.

Islamforsker Lars Gule er klar på hva han mener om Krekars uttalelser.

- Dette er voldstrusler og kan oppfattes som direkte drapstrusler. Han risikerer nå tiltale for å ha fornyet truslene, og muligheten for at påtalemyndigheten vil benytte seg av denne anledningen til å kjøre en ny sak, er absolutt til stede, sier han.

- Dette tjener jo selvsagt ikke mulla Krekars sak, og jeg tror hans advokat Brynjar Meling river seg i det håret han ikke har, sier Gule til Dagbladet.

Gule mener krekar skiller seg ut fra andre ekstreme islamister.

- Krekar oppfordrer i større grad direkte til vold. Han sier ikke at «det er normalt innenfor troen og praktisere slik», eller lignende. Han sier klart og tydelig «utslett, utslett», om man tegner profeten Muhammed. Jeg mener dette er direkte voldstrusler og kan oppfattes som drapstrusler, sier han.

Politiet bekrefter nå at de vil undersøke om uttalelsene mulla Krekar kommer med er straffbare.

Nye bevis Oslo-politiet vil legge fram et hemmelig bevis mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett når saken rundt Krekar igjen skal opp for retten. Beviset er en gradert PST-rapport.

Kongen i statsråd vil fredag oppnevne en uavhengig advokat som skal vurdere holdbarheten av beviset. Brynjar Meling, mulla Krekars advokat, får ikke se den hemmelighetsstemplede rapporten.

- Dette er ytterligere dokumentasjon på at mulla Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet, sier politiinspektør i Oslo politidistrikt og aktor i saken, Vegard Rødås til Dagbladet.

Det er utlendingslovens paragraf 133 som brukes for å hemmeligholde PST-rapporten om Krekar. Rødås kjenner ikke til noen tilfeller der den er blitt brukt tidligere.

- Dette gjøres veldig, veldig sjelden, sier politiinspektøren.

Oslo politidistrikt ble gjort kjent med rapporten for en drøy uke siden. Rødås har selv lest rapporten, og fikk den i hende for bare noen dager siden.