Jusprofessor: - Kallmyr bør gå av straks

Jusprofessor Mads Andenæs er ikke i tvil. Jøran Kallmyr kan ikke fortsette som justisminister.

- MÅ GÅ: Jusprofessor Mads Andenæs er klar på at justisminister Jøran Kallmyr bør gå av. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- MÅ GÅ: Jusprofessor Mads Andenæs er klar på at justisminister Jøran Kallmyr bør gå av. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jøran Kallmyr erkjenner at dette ikke er lovlig. Historien hans henger ikke sammen, utlendingsloven er brutt og at au pairen er utnyttet, sier jusprofessor Mads Andenæs ved Universitet i Oslo på telefon fra Roma.

Professoren har fattet interesse for Aftenpostens avsløring om at Jøran Kallmyrs au pair har brutt utlendingsloven. Den filippinske au pairen ble utvist fra Norge 9. mai og forlot landet i løpet av et døgn.

Begrunnelsen til UDI er at hun bodde hos justisministeren og hans familie i to måneder i fjor høst før hun fikk time hos politiet for fornyelse av sin au pair-tillatelse.

- Holder ikke

Til Aftenposten sier Kallmyr at «det kan hende jeg har vurdert regelverket feil». Andenæs påpeker at det i denne saken - til forskjell fra tidligere saker - er justisministeren selv som står sentralt.

- Nei, det holder ikke. Det holder ikke for oss, for utlendinger og i hvert fall ikke for en advokat som blir justisminister. Og det på utlendingsfeltet, som er et hovedområde for hans parti, og som han selv har ansvar for. Hans parti hevder jo at de er strengere enn alle andre, men det gjelder ikke for den ansvarlige statsrådens egne forhold, sier Andenæs.

Dagbladet stilte Kallmyr spørsmål om uttalelsen om at det kan hende han har vurdert regelverket feil i går kveld.

- Loven er lik for alle. Som jeg også har sagt tidligere, så tar jeg selvkritikk for at jeg ikke dobbeltsjekket opplysningene fra au pair-byrået. Det burde jeg ha gjort, skriver Kallmyr i en e-post.

Erna Solberg sa i går kveld at hun fortsatt har tillit til Kallmyr, men Mads Andenæs er ikke imponert.

- Det er tre beslektede forhold her. Han har brutt reglene for et rettsområde han selv har ansvar for. Det handler om liv og lære på det politisk fokuserte utlendingsfeltet. Det siste - og et meget vesentlig poeng - er at hans unnskyldning synes å være ventetiden hos politiet. Det rettferdiggjør ikke lovbrudd, sier Andenæs.

Advokat Trond Olsen Næss har tidligere vært førstekonsulent i UDI og justisdepartementet og kjenner området godt. Han sa til Dagbladet onsdag at Sivilombudsmannen tidligere har vært på kollisjonskurs med UDI i liknende saker.

-- Det er ikke gitt at det er gjort noe galt her, slik det er framstilt i media, sier advokat Næss.

- UDI har et problem

- Fremskrittspartiet og Kallmyr har laget uformelle retningslinjer som går ut på å skape et fiendtlig klima for å gjøre innvandring så lite attraktivt som mulig. Når man lager strenge regler som rammer utlendinger, må det også gjelde for ham selv når han har et ansettelsesforhold, sier jusprofessoren videre.

UDI avventer at au pairens ankefrist skal gå ut før de konkluderer videre i saken. Det er vanlig praksis at UDI ilegger au pair-karantene i saker der au pairen blir utvist. Vertsfamilier kan også bli anmeldt.

- Det vil overraske meg om Jøran Kallmyr kan fortsette som justisminister. Han har, uansett hvordan anken går, brutt reglene. Så anken er en dårlig unnskyldning for på utsette å ta følgen av hans lovbrudd. Jeg tror ingen ansvarlig vil si at det er greit å bryte loven fordi det kø på politikammeret.

- Det er ingen mulighet til at au pairen kan vinne fram i anken på en slik måte at justisministeren fritas for ansvar. UDI har et problem, og de må være konsekvente. Det er vanskelig for dem å behandle denne saken mot en sittende justisminister: derfor må han gå, sier Andenæs.

Kan få au pair-karantene

- Hvis Kallmyr ilegges au pair-karantene av sin underliggende etat UDI, kan du se for deg at han kan fortsette som justisminister?

- Svaret er nei. Han har forklart at han har brutt reglene med viten og vilje med begrunnelse i at det er lang ventetid hos politiet. Han bør gå straks. Skulle han makte å fortsette, så må iallfall en au pair-karantene bli avgjørende.

- Nå håper jeg karantenetiden til Tor Mikkel Wara er over. Han er en bedre justisminister. Til Kallmyrs forsvar sier han at det er verst for au pairen. Det har han rett i.

- Er Kallmyr offer for sine egne strenge regler her?

- Ja, han har vært med å gjøre det vanskelig å være innvandrer i Norge. Mange av reglene vi har er for å gjøre det vanskeligst mulig, det får også konsekvenser for norske arbeidsgivere og dem som har au pairer, sier jusprofessor Mads Andenæs.

Jøran Kallmyr ønsker ikke å kommentere sin egen rolle overfor UDI. Han viser til at det nå tas en vurdering av hans habilitet.

Kallmyr avviser også på direkte spørsmål fra Dagbladet at au pairen hjalp til å hente eller levere barn i barnehage, SFO eller skole eller gjorde husarbeid i perioden før hun fikk time hos politiet.

Dagbladet har sendt forespørsel til Justisepartementet for et intervju med Kallmyr der han kan svare på kommentarene fra Andenæs. Vi har ennå ikke fått svar.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer