Jusprofessor: - Lovbrudd

Jusprofessor Asbjørn Kjønstad mener at Inga Marte Thorkildsen brøt taushetsplikten da hun røpet et barns diagnose på Facebook og Twitter.

DE LÆRDE STRIDES: Jusprofessor Asbjørn Kjønstand mener Inga Marte Thorkildsen (SV) brøt taushetsplikten da hun twitret diagnosen til et barn i en henlagt incestsak. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er uenig.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
DE LÆRDE STRIDES: Jusprofessor Asbjørn Kjønstand mener Inga Marte Thorkildsen (SV) brøt taushetsplikten da hun twitret diagnosen til et barn i en henlagt incestsak. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt er uenig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet avslørte søndag at Inga Marte Thorkildsen (SV) som stortingsrepresentant i august 2011 ringte til en politietterforsker og ba ham foreta et nytt avhør i en påstått incestsak som politiet hadde varslet at de ikke ville gjenoppta.

Thorkildsen fortalte også politiet om hvordan hun mener avhøret best kunne blitt gjennomført, nemlig på et barnehus. Da saken ble kjent fikk den nåværende barne-, likestillings- og inkluderingsministeren et behov for å forklare seg, og la ut flere meldinger om saken på nettstedene Facebook og Twitter.

Der omtalte hun blant annet barnets psykiatriske diagnose.

- Medisinske diagnoser er underlagt taushetsplikt, sier jusprofessor Asbjørn Kjønstad ved Universitetet i Oslo.

Vet merHan forklarer at dette gjelder selv om Thorkildsen ikke navnga det aktuelle barnet.

- Det kan godt tenkes at det finnes en gruppe mennesker som vet hvem dette barnet er, men som ikke kjenner barnets diagnose. Hun har taushetsplikt overfor denne gruppen og de har når fått kjennskap til barnets diagnose, sier han.

- Men hun mottok jo ikke opplysningene som statsråd. Hun var stortingsrepresentant og fikk dem av en mor som var involvert i en barnefordelingssak?  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer