Jusprofessor: - Staten må slippe fri ulovlig fengslede flyktninger etter høyesterettsdom

Mener staten bør belage seg på erstatningskrav.

FÅR UMIDDELBARE KONSEKVENSER: Gårsdagens høyesterettsdom kan få betydning for flere flyktninger som sitter eller har sittet fengslet for å ha brukt falske reisedokumenter ved innreise til Norge. - Høyesterett har rettet opp en feil i måten de norske reglene ble anvendt på. Vi vil se føgene av dette med en gang, sier jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Foto: Universitet i Oslo, UIO.
FÅR UMIDDELBARE KONSEKVENSER: Gårsdagens høyesterettsdom kan få betydning for flere flyktninger som sitter eller har sittet fengslet for å ha brukt falske reisedokumenter ved innreise til Norge. - Høyesterett har rettet opp en feil i måten de norske reglene ble anvendt på. Vi vil se føgene av dette med en gang, sier jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Foto: Universitet i Oslo, UIO. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går slo Høyesterett fast at Norge har brutt FNs flyktningkonvensjon, som under visse betingelser gir flyktninger rett til å bruke falske reisepapirer når de flykter. Den ferske høyesterettsdommen slår fast at norske myndigheter har praktisert og tolket denne retten altfor snevert. 

- Norge har straffedømt flyktninger som aldri skulle ha vært fengslet. Det er alvorlig for dem det gjelder.

Det sier jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Han sier Høyesterett nå har ryddet opp i en juridisk villfarelse, og at dommen får umiddelbare konsekvenser - både for flyktninger som soner og for flyktninger som har sonet straff for dokumentforfalskning.

- Høyesterett har rettet opp en feil i måten de norske reglene ble anvendt på. Vi vil se føgene av dette med en gang. Påtalemyndigheten vil  slutte å bringe inn for retten den type saker som omfattes av høyesterettsdommen, sier Andenæs.

Les også: Flyktninger kan ikke straffes for å bruke falske papirer når de flykter til Norge      Kan gjelde flere hundre flyktninger Det finnes ingen statistikk over hvor mange flyktninger som hvert år dømmes for dokumentforfalskning, opplyser NOAS i en rapport fra februar i år. Organisasjonen opplyser til Dagbladet at det hvert år er et hundretalls dommer knyttet til dokumentforfalskning ved innreise til Gardermoen lufthavn. Men hvor mange av disse som er asylsøkere, har ikke politiet kunne svare på.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer