Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Comey-høring i Senatet

Jusprofessor bekrefter at han hjalp Comey med å lekke Trump-notat

Dramatisk dag i amerikansk politikk.

FIKK LEKKASJEHJELP: Tidligere FBI-sjef James Comey vitnet torsdag i Senatets etterretningskomité. Foto:  AFP PHOTO / Mandel NGAN
FIKK LEKKASJEHJELP: Tidligere FBI-sjef James Comey vitnet torsdag i Senatets etterretningskomité. Foto:  AFP PHOTO / Mandel NGAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Stemningen var spent og intens da tidligere FBI-direktør James Comey kom til Senatet for å vitne etter at han fikk sparken av president Donald Trump 9. mai.

Dagbladet og et hundretalls andre journalister fra hele verden var til stede da han blant annet avslørte detaljer fra hvordan han selv, sammen med en venn, bidro til å lekke informasjon om private samtaler han hadde med president Donald Trump til pressen.

Comey forklarte at han gjorde dette fordi han håpet det ville bidra til at det ble utnevnt en spesialetterforsker.

Jusprofessor Dan Richman ved Columbia Law School bekrefter overfor Washington Post at han er vedkommende som hjalp Comey med å lekke det nå så berømte notatet han laget om sine samtaler med Trump.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Trump-samtale

Comey var, ifølge eget utsagn, svært bekymret for Russlands innblanding i det amerikanske valget, og fordi han var bekymret for det amerikanske justisdepartementets evne til å avdekke dette. Etter lekkasjene ble Robert Mueller utnevnt som spesialetterforsker.

Samtalen mellom Trump og Comey hvor presidenten ba Comey om å stanse Flynn-etterforskningen, ble først omtalt av The New York Times i midten av mai, bare noen dager etter at Comey fikk sparken.

I artikkelen fra den anerkjente amerikanske avisa framgikk det også at informasjonen om Trumps Flynn-forespørsel stammet fra et Comey-notat. Under høringa forklarte Comey at han selv, gjennom en nær venn, lakk dette notatet.

Comey gikk til dette skrittet, fortalte han, etter at Donald Trump rykket ut på Twitter.

Våknet om natten

Presidenten skrev: «James Comey gjør best i å håpe at det ikke er noen opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen!»

- Presidenten twitret dette på en fredag. Natt til mandag våknet jeg opp midt på natta og det gikk opp for meg at det var viktig å få min versjon av dette ut til offentligheten, sa Comey om hvorfor han delte notatet.

Han fikk deretter spørsmål om hvorfor han ikke lakk notatet selv til pressen.

- Mediene hadde slått opp leir utenfor huset mitt, og jeg fryktet at det ville være som å mate måker på stranda.

Den republikanske senatoren Roy Blunt forsøkte deretter og spørre mer om lekkasjene.

- God venn

- Jeg fikk en venn til å dele notatet jeg hadde skrevet fra samtalen med Trump med en journalist. Vedkommende som delte informasjonen var en god venn av meg, som er professor ved Columbia Law School, sa Comey.

Det gikk et gisp gjennom rommet da han delvis avslørte sin medhjelper.

Overfor Washington Post bekrefter Dan Richman at han er personen som hjalp Comey med lekkasjen, men vil ikke gi noen ytterligere kommentar. Journalisten som mottok informasjonen var Michael Schmidt i New York Times.

- Det var en veldig interessant høring. Og jeg synes det var svært sjokkerende at Comey valgte å lekke notatet til pressen via en medhjelper, sier den republikanske senatoren, Susan Collins, til Dagbladet etter høringen.

- Dette var en opplysende høring. Jeg synes alltid Comey svarer godt for seg, sier den demokratiske senatoren Joe Manchin.

- Fikk du svar på alt du ville?

- Det virkelig interessante skal vi få høre nå, sier Manchin og peker mot døra inn til rommet der senatorene skal få en briefing som er lukket for offentligheten.

Under senatshøringen ble Comey spurt om personen han lekket notatet til fremdeles har det.

- Jeg vet ikke, men jeg vil tro det, sa Comey, som så ble spurt om han kunne be om å få det tilbake for å leverer det til etterretningskomiteen.

- Potensielt, svarte Comey.

Nettsiden til Columbia Law School opplyser om at Richman foruten professorjobben også er en rådgiver for Comey. Tidligere har han blant annet vært aktor hos påtalemyndigheten i New York og konsulent for Det amerikanske justisdepartementet.

Hele Norges coronakart