BER OM GRANSKING: Jusprofessor Henning Jakhelln. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
BER OM GRANSKING: Jusprofessor Henning Jakhelln. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Jusprofessor Henning Jakhelln krever sykepleier-gransking

Mener betaling under minstelønn for sykepleiere er alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Etter avsløringen av lønnsdumping for flere sykepleiere ved anbudsutsatte sykehjem i Oslo, mener jusprofessor Henning Jakhelln at kommunen ikke har annet valg enn å gå grundig gjennom sykepleiernes lønn.

- Anbudsutsatte sykehjem bruker skattebetalernes penger. Det er i offentlighetens interesse hvordan de ivaretar våre eldre og syke. Med bakgrunn i det som er avdekket er det nødvendig med en gransking eller gjennomgang av lønn- og arbeidsforhold i denne sektoren, sier Jakhelln.

17 av 44 under minstelønnSykepleierne er for tiden i streik etter at lønnsforhandlingene brøt sammen. Lønnsslipper streikende uten tariffavtale har levert inn, viser at hele 17 av 44 tjener under minstelønna Oslo kommune opererer med, ifølge Sykepleierforbundet.

I et byrådsvedtak fra 2006 står det at leverandører av tjenester til Oslo kommune skal:

«(...) sørge for at alle tilsatte i egen organisasjon og tilsatte hos eventuell(e) underleverandører(er) ikke har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av tariffavtaler, regulativ eller det som er normalt for vedkommende sted og yrke. (...) Lederen av virksomheten er ansvarlig for at denne bestemmelsen blir etterlevd.»

- Et vilkår for å få penger til drift av sykehjemmene er trolig ikke oppfylt. Kommunen bør ta et møte med arbeidsgiverne. Sykepleierne bør jo få tilbakebetalt manglende lønn. Dette har både en moralsk og en juridisk side, sier professoren til Dagbladet.

Mangler 50 000En av dem, sykepleier Rosalin Catalon (40) tjener rundt 50 000 kroner under det som er Oslo kommunes minstelønn

- FLERE SYKEPLEIERE UNDER MINSTELØNN Sykepleierforbundet mener medlemmer jobber under minstelønn på flere av Oslos sykehjem.
- FLERE SYKEPLEIERE UNDER MINSTELØNN Sykepleierforbundet mener medlemmer jobber under minstelønn på flere av Oslos sykehjem. Vis mer

- Jeg vil ha rettferdighet. Med ti år som sykepleier og lærer for kolleger har jeg mye erfaring som jeg bruker i hverdagen, sier Catalon.

Oslo kommune bekrefter at Catalons lønn på 305 000 er langt under minstelønnen.

- En sykepleier med 13 års ansiennitet skal ifølge våre tabeller tjene minimum 351 000, sier spesialrådgiver Knut Kvamsdahl i Byrådsavdelingen for finans til Dagbladet.

Norsk sykepleierforbund (NSF) mener medlemmer med utenlandsk bakgrunn oftest blir lønnssinker.

- For eksempel folk fra Filippinene er ikke vant til å si fra eller kreve så mye, sier NSF-leder Lisbeth Normann.

VERST FOR UTLENDINGER: Det mener leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
VERST FOR UTLENDINGER: Det mener leder i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Svært uheldige forhold- Det er en sedvane at de følger lønnsdannelsen i offentlig sektor, selv om det mangler tariffavtale for denne gruppen. Det som beskrives er svært uheldige forhold. Og i min munn er det meget sterkt, sier Jakhelln.

Han reagerer på at Catalon sier hun ble bedt om å ta språk-kurs for å få en lønn som tilsvarte minstelønnen hun har krav på i henhold til Oslo kommunes egne tabeller.

- Enten er hun kompetent for stillingen, eller ikke. Dette er påfallende og viser at man trenger bedre struktur, sier Jakkhelln.

Flere helger har hun alene ansvaret for 92 pleietrengende på Paulus sykehjem, sammen med tre assistenter.

UNDER MINSTELØNN: Sykepleier Ronalie Catalon (40) tjener 53 000 under minstelønn.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDER MINSTELØNN: Sykepleier Ronalie Catalon (40) tjener 53 000 under minstelønn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer