Demonstrasjoner mot vindkraftpark

Jusprofessor: - Må stoppe driften

Vindparkene produserer strøm på ulovlig grunnlag og bør stoppe driften, ifølge jussprofessor.

OMSTRIDT VINDPARK: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker å fortsette driften på Fosen. Jusprofesssor Øvind Ravna ved Universitetet i Tromsø mener anlegget driver på en ulovlig konsesjon, og må stanses. Foto: NTB
OMSTRIDT VINDPARK: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker å fortsette driften på Fosen. Jusprofesssor Øvind Ravna ved Universitetet i Tromsø mener anlegget driver på en ulovlig konsesjon, og må stanses. Foto: NTB Vis mer
Publisert

500 dager etter at Høyesterett fastslo at konsesjonen til vindkraftutbyggingen på Fosen var ugyldig, fortsetter anlegget å produsere kraft som vanlig. Det provoserer mange, som demonstrantene som mandag lenker seg fast. De får støtte av jusprofessor Øyvind Ravna ved Universitetet i Trondheim:

- Demonstrantene har god grunn til den markeringen. Det har gått 500 dager siden Høyesterett konkluderte med at kraftverk-konsesjonene var ugyldig, men intet har skjedd, sier han til Dagbladet og fortsetter:

- Kraftverket burde stoppe og produsere strøm fordi de produserer kraft på ulovlig grunnlag, sier Ravna.

- Illusjon å anta

Jussprofessor Ravna har fulgt saken nøye siden første konsesjon ble gitt i 2010. Han er ikke imponert over norske myndigheters håndtering av saken.

Mandag sa olje- og energiminister Terje Aasland til NRK at regjeringen «vil opprettholde vindkraftparkene», men at de «må innhente ny kunnskap om situasjonen for reindriftsnæringen og se på avbøtende tiltak, for så å fatte nye vedtak som er i tråd med Høyesteretts domspremisser».

- Myndighetene har brukt bra lang tid. Ikke bare siste 500 dager. Saken startet i 2010, og det har hele tida blitt lagt fram atskillige forslag for at samenes rettigheter ikke skulle bli krenket, men uten resultat. At departementet nå skal finne noe i tolvte eller trettende time, er som en illusjon å anta, sier professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer