Sexmelding-saken:

Jusprofessor om sexmeldingen:
- Parodisk å bruke tid på dette sludderet

- Det er fortsatt et spørsmål om hvorvidt det i det hele tatt har skjedd noe kriminelt her.

SVÆRT GROV: Liv Signe Navarsete har fortalt partiet at hun mottok en svært grov melding for to år siden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVÆRT GROV: Liv Signe Navarsete har fortalt partiet at hun mottok en svært grov melding for to år siden. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lørdag kveld gikk Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum hardt ut med en klar advarsel til den eller de som for to år siden sendte en grov sexmelding til Liv Signe Navarsete: Hvis du ikke står fram innen onsdag, så blir saken politianmeldt.

Det er viktig både for Navarsete, men også for de som var på turen, og som ikke har gjort det, at saken blir oppklart, mener Vedum.

- Hvis vedkommende ikke gjør det, har vi ikke flere virkemidler igjen å bruke. Da vil vi anmelde handlingen til politiet. Da kan de vurdere om det har skjedd noe straffbart. De kan også vurdere hvilke grep de kan ta for å finne ut hvem som har sendt meldingen, legger Vedum til overfor NTB.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som var sendt fra Messenger-kontoen til tidligere statssekretær for Senterpartiet, Morten Søberg. Han var på en hyttetur med ti mann, og flere kjente Sp-profiler da meldingen ble sendt. Ingen har erkjent å ha sendt meldingen.

Søberg har forklart at han skal ha gått fra telefonen, og nekter for å ha noe som helst med meldingen å gjøre. Det samme gjør de andre ni som var med på turen.

Er det straffbart?

Det er imidlertid liten tvil om at minst én av de ti sto bak. Men har avsenderen begått en straffbar handling? I dette spørsmålet er ekspertene uenige.

- Det er mulig å finne fram til straffebud som tilsynelatende framstår som relevante for det som her har skjedd, men det er ikke slik at alt som tilsynelatende rammes av straffebudet faktisk er straffbart, sier jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

- Sludder: Slik beskriver jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo sexmeldingsaken som hjemsøker Senterpartiet. Foto: UiO
- Sludder: Slik beskriver jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo sexmeldingsaken som hjemsøker Senterpartiet. Foto: UiO Vis mer

Han mener det ikke er snakk om en alvorlig handling, og sier at straffelovens regler må anvendes med en viss varsomhet «slik at ikke absolutt alle krenkelser ender som kriminalsaker».

- Det framstår nesten som parodisk at partiet skal bruke tid og krefter på dette sludderet.

Høgberg mener saken må henlegges, dersom den faktisk ender hos politiet.

- Hvis ikke dette henlegges, så går det på politiets troverdighet løs - med tanke på hvordan politiet ellers prioriterer og hva slags alvorlige saker som ellers henlegges. Politiet skal prioritere ressursene sine på en vettug måte, men hvordan skal de kunne komme videre her? Å skulle gjennomføre avhør av ti personer, for å muligens få tatt en av dem for noe som muligens ikke er straffbart. Jeg kan ikke forstå at dette er noe å se på i det hele tatt.

- Politiet kommer ikke til å komme noen vei, og bør derfor heller ikke åpne en etterforskning med mindre de har noe mer å bygge på. Det er fortsatt et spørsmål om det i det hele tatt har skjedd noe kriminelt her, sier han.

Krenkende atferd

Advokat Per Danielsen sa tidligere denne uka til Nettavisen at «sendingen av meldingen antakelig kan rammes av straffelovens § 266, som fastsetter straff for plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd, og rammer folk som på annen måte krenker en annens fred, i dette tilfelle kravet på sinnsro».

KAN VÆRE STRAFFBART: Det mener advokat Per Danielsen.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
KAN VÆRE STRAFFBART: Det mener advokat Per Danielsen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Der heter det at «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil to år».

Danielsen får også støtte av Jon Wessel-Aas, medierettsadvokat ved Bing Hodneland, som i likhet med Danielsen mener at det kan være snakk om en straffbar handling.

- Man har også straffebestemmelser i kapittelet om seksuallovbrudd som går på seksuell krenkende atferd uten samtykke, sa Wessel-Aas til Nettavisen og viste til straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd - som straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

- Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt til noen som ikke har samtykket til det, sa Wessel-Aas videre.

MELDINGEN ER KRENKENDE: - Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt overfor noen som ikke har samtykket til det, sier medierettsadvokat Jon Wessel-Aas til Nettavisen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MELDINGEN ER KRENKENDE: - Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt overfor noen som ikke har samtykket til det, sier medierettsadvokat Jon Wessel-Aas til Nettavisen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Må ha krysset en viss grense

Høgberg er enig med Danielsen i at den mest nærliggende paragrafen i straffeloven å se på i forbindelse med denne saken er paragraf 266.

- Det er den mest nærliggende bestemmelsen å se på, fordi det kan være snakk om plagsom opptreden og krenkelse av en annens fred. Men likevel så sier det seg selv at det må gjelde krenkelser som har krysset en viss grense. Jeg stiller meg tvilende til at man er der i denne saken.

Han sier det i så fall ikke er avgjørende hvordan mottakeren, Liv Signe Navarsete, opplevde meldingen.

- At man reagerer voldsomt på noe er ikke avgjørende for om det er straffbart. Det må være en objektiv vurdering av det som har skjedd. Hvis man ser på ordlyden i bestemmelsen, så kan man riktignok ikke utelukke at det er straffbart. Men man er nødt til å tolke det innskrenkende, sier Høgberg og forklarer:

- Man kan også plages av tiggere på gata, telefonselgere eller journalister som ringer professorer om kvelden. Men selvfølgelig er det lov. Vi må ikke bli for krenkbare, og løpe til politiet for hver eneste melding vi ikke liker.

Han beskriver meldingen som ble sendt under hytteturen for to år siden som en spøk i kategorien «facerape», der noen sender ut krenkende meldinger i en venns navn.

- Det er ikke uvanlig i enkelte miljøer, som blant ungdom som kan utsette venner for slikt. Alle tilfeller av «facerape» kan umulig være noe politiet og rettsvesenet skal bruke tiden sin på. Man må se denne saken for det den er: En situasjon som kom ut av kontroll på en fest, sier han.

- Kommer aldri til bunns i det

Høgberg mener videre at denne saken må behandles av Senterpartiet, og gjentar at han ikke anser det som en passende sak for politi og rettsvesen.

- Dette må opplagt avgjøres i partiet. Men de får ikke noen avgjørelse der heller, for de får jo ikke vite hva det er som har skjedd. De kommer aldri til bunns i det. Dette er snakk om noen som ønsket å bølle, og det var bøllete oppførsel.

Han vedgår at meldingen er «objektivt sett over streken for hva som er alminnelig akseptert atferd».

- Men det er mye som er over streken som ikke ender med at man skal straffe folk med bøter eller fengsel. Straff er et siste virkemiddel som må forbeholdes alvorlige tilfeller. Dette ligger innenfor den sosiale sfære, og er et overtramp av sosiale normer.

Han stiller seg likevel tvilende til om det også er et overtramp av rettslige normer.

- Sosialt så er det ikke akseptabelt, men det er likevel ikke gitt at det rammes av straffeloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer