Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jusprofessor slakter Advokatforeningen

«Oppsiktsvekkende», «uholdbar», «rettsstridig» og uten «fnugg av refleksjon». Slik karakteriserer jusprofessor Carl August Fleischer Advokatforeningens opptreden i BA-HR-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport fra den erfarne juristen levnes Den Norske Advokatforening liten eller ingen ære. Særlig hard medfart får foreningens leder, Helge Aarseth.

Innklaget

Bakgrunnen for kritikken er Advokatforeningens behandling av advokat Thor-Erik Johansen. Foreningens hovedstyre innklaget tidligere i år Johansen for disiplinærutvalget etter at advokaten hadde overlevert interne BA-HR-dokumenter til Økokrim.

Dokumentene, som inneholdt opplysninger om hvordan en utbetaling av 1,5 millioner kroner til Tore Tønne ble forsøkt skjult i en faktura fra BA-HR til Aker RGI, hadde han fått fra sin klient, BA-HR-direktør Kari Breirem.

Harde utfall

Advokatforeningen mener opplysningene i dokumentene var taushetsbelagte og har derfor bedt «Disiplinærutvalget vurdere om advokat Johansens opptreden er i strid med reglene for god advokatskikk».

Jusprofessor Fleischer reagerer kraftig på bruken av ordet «taushetsbelagt», og mener den viser at Advokatforeningens leder, Helge Aarseth, uttaler seg «uten at det synes å foreligge fnugg av refleksjon».

«Taushetsplikt finner sted som en relasjon mellom to personer, ikke som en egenskap ved de enkelte dokumentene,» skriver han syrlig i rapporten, og mer enn antyder at Aarseth opptrer som en uskolert student.

Krever gransking

Jusprofessoren mener også saksbehandlingen som førte til klagen mot Thor-Erik Johansen, var uholdbar. Johansen fikk ikke anledning til å forklare seg før han ble innklaget, noe derimot representanter for advokatfirmaet BA-HR fikk.

«Oppsiktsvekkende,» kaller Fleischer dette, og krever at Advokatforeningen igangsetter gransking for å finne ut om enkelte medlemmer av foreningens styre hadde hemmelig kontakt med BA-HR før saken var oppe i hovedstyret.

I rapporten, som for tida behandles i Advokatforeningen, skriver Carl August Fleischer at det på alle måter var riktig av advokat Johansen å overlevere dokumentene til Økokrim. Dersom det ikke hadde blitt gjort, kunne det etter jusprofessorens mening bidratt til «å hindre oppklaringen av og legge forholdene til rette for det som kan være meget alvorlig kriminell virksomhet».

Ingen kommentar

Advokatforeningens leder, Helge Aarseth, ønsker ikke å svare på hva han syns om de knallharde utfallene mot ham i Fleischer-rapporten.

- Dette er et dokument i en klagesak som verserer hos oss, og den vil jeg ikke kommentere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media