Jusprofessor slakter advokatutspill om bilfritt Oslo: - Det er reint sprøyt

Advokater hevder bilfritt sentrum er ulovlig.

TRENGER IKKE HIT: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen, mener politikerne i Oslo ikke trenger å få tillatelse herfra for å innføre bilfritt sentrum. Flere av gatene rundt Stortinget er i dag trafikkert, men ligger innenfor området der det foreslås å forby privatbilisme. Foto: Espen Bralie / Samfoto
TRENGER IKKE HIT: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen, mener politikerne i Oslo ikke trenger å få tillatelse herfra for å innføre bilfritt sentrum. Flere av gatene rundt Stortinget er i dag trafikkert, men ligger innenfor området der det foreslås å forby privatbilisme. Foto: Espen Bralie / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lovlig eller ei? Det er et spørsmål I hvert fall en håndfull mennesker har spurt seg etter at Oslos nye byregjering lanserte byrådsplattformen der de blant annet vil ha bilfritt sentrum innen 2019.

Advokater og partnerne i Arntzen de Besche Eilif Koch og Fred A. Gade, gikk i dag ut i Finansavisen og mente det ville være ulovlig å forby privatbilisme i Oslo. Det får jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, til å reagere.

- Det advokatene sier er reint sprøyt, sier Marthinussen til Dagbladet.

Henger ikke sammen Advokatene i Arntzen de Besche argumenterte med at byrådet trolig vil trenge hjemmel i en ny lov, eller i det minste få medvirkning fra statlige samferdselsmyndigheter og andre myndigheter for å innføre et forbud mot privat kjøring til og fra egen eiendom i hele Oslo sentrum. De mente i tillegg det neppe kunne gjøres gjennom et reguleringsvedtak i kommunen.

Advokatene mente også eierne av næringsbygg vil ha erstatningsrettslig vern, og at et bilforbud trolig vil utløse betydelige erstatningskrav.

Akkurat det reagerer Marthinussen på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer