Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Fyllefest» i Kollen:

Jusprofessor ut mot politiet

I dag kryr det av overstadig berusede personer i Kollen. Jusprofessor minner om at det faktisk er ulovlig å drikke på offentlige steder.

VOLDELIG: Politiet pågrep flere personer under dagens skifestival på Holmenkollen, etter at det brøt ut slagsmål. FOTO: John Terje Pedersen. Vis mer

I dag var det tremila i Kollen, hvor for øvrig Therese Johaug ble slått i spurten, og det var tydelig at mange ikke er redde for coronasmitte. Folket trosser Oslo kommune og rådene fra helsemyndighetene.

- Det er stor fest, spesielt på ett område. Det blir spennende å se om det blir bevegelse eller om de blir værende utover ettermiddagen, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo-politiet rett før tremila er over.

- Mange er så fulle at det er tvilsomt om de kan ta seg ned derfra for egen maskin, legger han til.

Politiet og Røde Kors har bistått mange unge og mindreårige som har fått i seg for mye alkohol i dag. Ifølge Solberg er det snakk om flere 15-, 16- og 17-åringer.

FEST: Politiet sammenligner visse områder i marka med et utested. Foto: John Terje Pedersen
FEST: Politiet sammenligner visse områder i marka med et utested. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Ulovlig

Hans Fredrik Marthinussen, professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, reagerer på «fyllefesten» i Kollen.

- Denne saken flyter over av idioti, altså, bokstavelig talt. Ta fra dem alkoholen og send dem hjem, det er hjemmelsgrunnlag i massevis, skriver han på Twitter.

- Å drikke alkohol i offentligheten er faktisk ulovlig. Det er ikke mindre ulovlig i Kollen enn i parken i Oslo, som det var debatt om for en stund tilbake, sier utdyper han overfor Dagbladet.

Det betyr at politiet har hjemmel til å gripe inn, forklarer han.

FØRSTE JOHAUG SÅ: Skidronninga ble møtt av vinflasker på første tilskuerrad ute i skogen rundt Holmenkolløypa lørdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FØRSTE JOHAUG SÅ: Skidronninga ble møtt av vinflasker på første tilskuerrad ute i skogen rundt Holmenkolløypa lørdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det betyr at de kan ta fra dem alkoholen og sende dem hjem. De kan også bøtelegge folk, men det er kanskje mindre praktisk i en sånn setting. Politiet har anledning til å bortvise folk for å opprettholde ro og orden. Fra beskrivelser i media skulle det holde i massevis.

Videre forteller Marthinussen at det ikke er mer eller mindre straffbart for mindreårige å drikke alkohol enn det er for voksne.

- I vurderingen av hvordan man griper inn, har politiet en del plikter overfor mindreårige om det er rus eller annet som er til skade for dem eller farlig.

Kunne opprettet forbud

Når det kommer til mulig smitte av coronaviruset, påpeker han at kommunen er ansvarlig for smittevern. Stadionet ble stengt, men marka er åpen for alle.

- Sånn som jeg har forstått det, har kommunen avlyst arrangementet, men ikke forbudt folk å reise opp i marka. Det kunne de gjort, og da kunne politiet opprettholdt det.

Det er lenge siden Marthinussen har vært i Kollen, men hans inntrykk ut ifra media er at dette er noe som har forverret seg over tid.

- Hvis folk er beruset og lager støy og bråk, så kan de vises bort - til glede for barnefamilier og andre som kunne tenke seg å nyte Kollen på en bedre måte.

For mye folk

Forklaringen fra politiet er enkel: Det er for mange folk.

- Det er faktisk ikke mulig å gjennomføre kontroller eller beslag. Det er så mange, sier operasjonsleder Tore Solberg, og legger til at politiets prioriteringer er at folk som trenger det får hjelp og at arrangementet går sin gang uten uønskede episoder.

- Dere har egentlig hjemmel til å sende de fleste hjem og ta fra dem alkoholen?

- Ja, det har vi. Men vi må vurdere nytten og om det er gjennomførbart i forhold til planene vi har og hvordan det er på stedet.

- Burde dere slått hardere ned på å drikke alkohol offentlig her?

- Det er faktisk helt umulig når så mange tar med seg alkohol inn i marka. Vi tar selvfølgelig det som er graverende og skiller seg ut. Det blir det samme som på nyttårsaften med raketter. Vi kan ikke ta alle, selv om vi gjerne skulle gjort det.

Ved 13.30-tida lørdag forteller Solberg at seks eller sju personer har blitt bortvist fra stedet.

- De som skiller seg ut og gjør ting som ikke er greit blir bortvist, sier han og forteller at de kan bli pågrepet om de ikke respekterer dette.

KOLLEN: Festen var tidig i gang i Kollen lørdag. Reporter: Melina Pambou Sundfør. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

Mange fulle ungdommer

For Røde Kors ble lørdagens skifestival i Kollen en annerledes opplevelse fra tidligere år av to årsaker: Avlysningen og løypeendringen.

- Selv om arrangementet ble avlyst for publikum, beholdt vi samme mannskap og samme beredskap, sier Røde Kors’ vakthavende leder i Holmenkollen, Andreas Oustorp, til Dagbladet.

I 13.30-tida hadde Røde Kors’ mannskap på et 40-talls personer behandlet om lag 20 personer i Holmenkollen.

- Vi har hatt litt å gjøre, men det har vært stabilt. Med de ressursene vi har, klarer vi å håndtere de som kommer. Dessverre er det mye fyll, også blant unge som er under 18 år gamle. Problemet er at de er fulle i snøen, og ikke kan ta vare på seg selv. Tilstanden deres er ikke spesielt alvorlig, men det er en krevende logistisk utfordring å få dem ut av løypene, sier Oustorp.

- Hva tenker dere om at så mange unge blir så fulle?

- Det er trist, men de skal selvfølgelig få hjelp av oss når de trenger det, som de ellers også ville ha fått.

Hele Norges coronakart