TIDLIGERE FORSVARSADVOKAT: Abid Raja reagerer. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TIDLIGERE FORSVARSADVOKAT: Abid Raja reagerer. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Jusprofessoren peker på hvor skandaleadvokaten kommer fra: - «Norske» advokater «nøyer» seg med regnskapsjuks og underslag

- Det er alvorlig hvis det er en sammenheng, skriver professoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere avsløringer fra VG i forrige uke, ble advokat Amir Mirmotahari fredag varetektsfengslet i fire uker, siktet blant annet for å ha bedt en torpedo kidnappe et voldtektsoffer.

Mirmotahari er siktet for forsøk på å motarbeide rettsvesenet. Han er også siktet for forsøk på grovt skadeverk, etter at VG publiserte opptakene hvor advokaten snakket om kidnappingsplanen og ga uttrykk for å ville sabotere åpningen av et utested med stinkbomber og brannbomber.

SIKTET: Forsvarer Amir Mirmotahari er siktet for forsøk på å motarbeide rettsvesenet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SIKTET: Forsvarer Amir Mirmotahari er siktet for forsøk på å motarbeide rettsvesenet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Siktelsen fikk jusprofessor Geir Woxholth til å stille følgende spørsmål på Facebook:

«Denne saken har mange delt. De fleste husker også Lime-saken, der en advokat er tiltalt for å ha medvirket til alvorlige forbrytelser. Jeg vet at det er så lite politisk korrekt som det går an, men melder likevel at disse to advokatene opprinnelig kommer fra land som ikke er organisert som rettsstater. Det er alvorlig hvis det er en sammenheng her mellom ulike verdioppfatninger og manglende respekt for rettsstatsidealene. Joda, "norske" advokater er ikke alltid renhårige de heller. Men de fleste "nøyer" seg med regnskapsjuks, underslag av klientmidler og denslags. Det er forskjell på det – og det at en advokat som rettsstatens forsvarer – skal gå i bresjen for å underminere den, ved selv å begå alvorlige forbrytelser mot den, og være aktør i kriminell virksomhet. »

Nederst i saken utdyper Woxholth meningen bak innlegget. Han skriver blant annet at han mener det er naivt å utelukke at det kan være en sammenheng mellom en persons oppvekstvilkår og forståelsen av hvordan en rettsstat fungerer og – dermed også hvordan man selv bør opptre som aktør i en rettsstat.

PROFESSOR: Geir Woxholth, jusprofessor ved Universitetet i Oslo.
PROFESSOR: Geir Woxholth, jusprofessor ved Universitetet i Oslo. Vis mer

Raja: - Feilslutning

Venstre-politiker og tidligere forsvarsadvokat Abid Raja mener jusprofessoren gjør en feilslutning.

- Jeg vil på det aller sterkeste advare mot koblingen Woxholth gjør, sier Raja til Dagbladet.

- Det er en feilslutning å trekke inn opphavet her. Det har vært hvite norske advokater som har blitt dømt eller fått riper i lakken av Advokatforeningen for å påvirke vitner, trusler og for seksuell atferd mot klienter. Det betyr ikke at vi kan konkludere med at hvite norske advokater har et sex-problem. Det blir en like feilaktig slutning som at advokater med minoritetsbakgrunn skal ha en tilbøyelighet til å motarbeide rettsstatens prinsipper, sier Raja til Dagbladet.

Venstre-stortingspolitikeren var blant de aller første profilerte forsvarerne med minoritetsbakgrunn. Han sier han selv ble møtt med fordommer, blant annet fra dommere.

- De ga uttrykk for at det var selvsagt at en kriminell utlending ville ha meg som forsvarer, og insinuerte at jeg var villig til å assistere dem på den ene og den andre måten. Det er kanskje lett for dommere, som stort sett møter utlendinger utelukkende når de er tiltalt for noe, å utvikle noen fordommer. Derfor hadde vi som var blant de første forsvarerne med minoritetsbakgrunn også et ansvar med å dytte inntrykket deres i riktig retning. Og det tror jeg vi gjorde, sier Raja.

- En drittsekk er en drittsekk

Før helga skrev Raja i en kronikk i VG at han nå frykter at ærlige og renhårige advokater med minoritetsbakgrunn vil bli møtt med fordommer.

- Det finnes hvite advokater som begår kriminalitet, og det vil finnes også brunfargede advokater som vil gjøre det. Slik de hvite ikke står kollektivt ansvarlige for sine hvite kollegaer, må heller ikke ryddige mørkhudede advokater som norskpakistanske Zulifiqar Munir, bli møtt med fordommer i sitt virke, ei heller fremtidige Fatima eller Ali som søker jobb etter endt utdanning, skrev Raja i innlegget.

Overfor Dagbladet siterer Raja partifelle Odd Einar Dærum:

- En drittsekk er en drittsekk, uavhengig av hudfarge.

- Anser min bakgrunn som en ressurs

Advokat Waqar Malik i Advokathuset Feydt og Hamborgstrøm reagerer også, og skriver i et debattinnlegg i Dagbladet i dag «at insinuasjonene i innlegget til professor Woxholth faller på sin egen urimelighet».

- Jeg er født i Norge, oppvokst i Norge og har tatt utdannelsen min i Norge. Jeg jobber som advokat i et norsk advokatfirma med et ikke ubetydelig antall forsvareroppdrag. Jeg anser min bakgrunn som en ressurs snarere enn en belastning for den norske rettsstaten - og i videre forstand - for det norske samfunnet. Et eksempel er at det kan være enklere for meg å kommunisere med klienter med pakistansk bakgrunn, skriver Malik.

Malik får støtte fra sin sjef, advokat Fritjof Feydt.

ADVOKAT: Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ADVOKAT: Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi har tre ansatte med innvandrerbakgrunn på vårt kontor, og det fungerer helt utmerket. Uttalelsen til Woxholth er totalt uforståelig, sier Feydt til Dagbladet.

Woxholth selv har fått både støtte og noen kritiske spørsmål til Facebook-innlegget. Jusprofessor-kollega på Universitetet i Oslo, Olav Tovrund, skrev følgende før helga:

- Vi skal ikke glemme at en helhvit advokat som ble straffedømt for heleri etter å ha bistått med å kreve inn kriminelle penger, fikk beholde sin advokatbevilling og fortsatt er i virksomhet. Den saken som Geir nevner er heller ikke første gang advokater har engasjert torpedoer, uten at det nødvendigvis har blitt politisak av det, skriver han.

- Ikke et tema

Merete Smith, generalsekretær i Den Norske Advokatforeningen, sier at de ikke har opplysninger eller statistikk som tilsier at advokater med minoritetsbakgrunn er en særlig problemstilling.

GENERALSEKRETÆR I DEN NORSKE ADVOKATFORENINGEN: Merete Smith. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
GENERALSEKRETÆR I DEN NORSKE ADVOKATFORENINGEN: Merete Smith. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

- Vi ser ikke noen grunn til å gjøre dette til et særskilt tema heller, sier Smith.

- Advokatforeningen er opptatt av at vi skal ha en best mulig advokatprofesjon i Norge og at alle advokater skal følge reglene for god advokatskikk og de lover og regler som gjelder, legger Smith til.

Hege Bjølseth, direktør i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, sier at de ikke har grunnlag for å kunne mene noe om temaet.

- Naivt å utelukke at det kan være sammenheng

Woxholth ville legge rette til debatt, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Jeg noterer meg at Raja «på det aller sterkeste vil advare mot koblingen Woxholth gjør» og at Malik mener at «insinuasjonene til professor Woxholth faller på sin egen urimelighet». De tillegger meg her meninger jeg ikke har og argumenterer mot dem.

- Jeg har ikke sagt at det er en forbindelse, men stilt et spørsmål på en Facebook-tråd, riktignok på en utfordrende måte slik man ofte gjør her, for å få i gang en debatt. Det jeg sier er at det er alvorlig «hvis det er en sammenheng mellom ulike verdioppfatninger og manglende respekt for rettsstatsidealene». Altså «hvis», skriver han.

- Når Raja på det sterkeste vil «advare mot koblingen Woxholth gjør», uttaler han seg om dette er noe han har presis kunnskap om. Det har han selvsagt ikke. Ingen vet noe om dette. Hudfarge er selvsagt irrelevant. Jeg mener likevel at det er naivt å utelukke at det kan være en sammenheng mellom en persons oppvekstvilkår og forståelsen av hvordan en rettsstat fungerer og – dermed også hvordan man selv bør opptre som aktør i en rettsstat, skriver han.

Woxholth skriver i e-posten at man i Norge i løpet av de siste 20 åra har opplevd svært få tilfeller der norske advokater har vært innblandet i alvorlige kriminelle forhold som kan undergrave rettsstaten.

- I løpet av det siste året har vi to svært alvorlige tiltaler mot advokater som har kommet hit fra land som i mine øyne ikke er rettsstater - og som vi ikke vil sammenligne oss med. I denne sammenligningen må man selvsagt også ta i betraktning at den ene gruppen statistisk og tallmessig fullstendig slår ut den andre når det gjelder totalantall advokater, skriver Woxholth.

Han mener også det er grunn til å trekke fram det kan ligge en utfordring i klientmassen til noen advokater.

- Hvis de fleste klientene en advokat har ikke selv er oppvokst i en rettsstat, kan det være vanskelig for advokaten alltid å ha ryggen rak. Jeg understreker selvsagt også at hvis det er en sammenheng, er det tale om noen få brodne kar. De aller fleste som kommer til Norge, studerer juss, og får advokatbevilling, er selvsagt hel ved.