Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Juss-Buss mener Anundsen struper ytringsfriheten deres. - Vi skal debattere og aksjonere hele uka

Justisdepartementet avviser ytringsnekt, og sier de kan gjøre det på fritida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det jusstudentdrevne rettshjelpetiltaket Juss-Buss mener justisminister Anders Anundsen ikke ønsker at den frivillige organisasjonen skal delta i debatter, snakke med media, påvirke politikere eller bidra i høringsrunder, såkalt rettspolitisk arbeid.

Bakgrunnen er et tildelingsbrev fra Justis- og beredskapsdepartementet der departementet redegjør for statsstøtten organisasjonen mottar:

«Det er ikke anledning til å benytte tilskuddet til aktiviteter som faller utenfor formålet for denne tilskuddsordningen, for eksempel rettspolitisk arbeid.».

Debatten har startet etter at Skårberg skrev et innlegg i Natt og Dag før helga. Også studentavisa Universitas og NRK Dagsnytt har omtalt saken.

Stengt pga rettspolitisk arbeid Leder i Juss-Buss, Hanne Hareide Skårberg, reagerer kraftig og mener Anders Anundsen forsøker å strupe organisasjonens ytringsfrihet.

- Forklaringen vi så langt har fått er at tilskuddsordningen bare skal gå til rettshjelp, men de har ikke tatt stilling til ytringsfrihetsspørsmålet. Vi i Juss-Buss ytrer oss av og til ganske kritisk. Det kan være grunnen til at de ikke ønsker å høre våre kritiske røster, sier Skårberg til Dagbladet.

Juss-Buss har blant annet uttalt seg negativt om norske soningsplasser i Nederland og de likte ikke asylpakka Sylvi Listhaug presenterte forelden.

På sine nettsider skriver Juss-Buss at de denne uka vil ha stengt på grunn av rettspolitisk arbeid.

- Vi beklager ulempene dette medfører, skriver de.

- Gjør det fritida Juss-Buss behandler i overkant av 5000 henvendelser i året. De yter juridisk bistand til personer som ikke har mulighet til å hyre en ordinær advokat og utgiftene det kan medføre. Juss-Buss drives i tillegg til statsstøtte av frivillighet.

- Dette fører bare til mer bensin på bålet. Hele denne uka har vi satt av til rettspolitisk arbeid og vi vil debattere og aksjonere mer enn noen gang, sier Skårberg, som mener justisministeren gir et dårlig signal med teksten i tildelingsbrevet.

Justisdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke er ute etter å strupe Juss-Buss.

- Juss-Buss må mer enn gjerne drive rettpolitisk arbeid i den grad de ønsker det. De er relevante og har en viktig stemme, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Dagbladet.

Men han presiserer altså at de ikke skal få drive slik arbeid med midlene fra staten.

- Rettspolitisk arbeid må gjerne gjøres i fritida, med andre midler eller gjennom frivillighet, sier statssekretæren.

- Vi er forpliktet Han sier presiseringen i tildelingsbrevet kom etter en gjennomgang av tilskuddsordningen, og at teksten ble til for å presiere at pengestøtten skal gå til organisasjonenes formål - nemlig å drive rettshjelp.

- Vi føler oss forpliktet til å sørge for at pengene skattebetalerne stiller til rådighet går til det det er tenkt til, sier Brein-Karlsen.

Vil det få konskevenser for Juss-Buss eller andre dersom det viser seg at statspenger har gått til rettspolitisk arbeid?

REAGERER: Det er teskten som er markert med rosa som får Juss-Buss og politikere til å reagere. Justisdepartementet sier de gjør hva de er forpliktet på vegne av skattebetalerne. Foto: Juss-Buss
REAGERER: Det er teskten som er markert med rosa som får Juss-Buss og politikere til å reagere. Justisdepartementet sier de gjør hva de er forpliktet på vegne av skattebetalerne. Foto: Juss-Buss Vis mer

- Det får vi se. Det vil bli gjort en ny vurdering etter en stund, sier han.

I tildelingsbrevet heter det at tilskuddet kan bli krevd tilbakebetalt dersom midlene brukes til annet enn formålet.

Brein-Karlsen legger til:

- Juss-Buss har et høyt saksvolum og har god utteling i forhold til måloppnåelse. De gjør en veldig god jobb, og det er bra å bli utfordret av dem, sier statssekretæren.

Ap reagerer Kari Henriksen i Arbeiderpartiet reagerer som Juss-Buss på tildelingsbrevet og lurer på hva justisminister Anundsen er redd for. Hun har i dag sendt spørsmål til statsråden.

- Jeg ber om en begrunnelse og om andre organisasjoner har fått tilsvarende eller andre bindinger, sier hun til Dagbladet.

Hun mener presiseringen er underlig.

- Dette kan virke som et forsøk på å kneble kritiske stemmer, sier hun.

Statssekretær Brein-Karlsen sier Henriksen vil få svar på sine spørsmål og bruker ordet «underlig» tilbake mot Arbeiderpartiet.

- Det er underlig at Arbeiderpartiet kritiserer at vi er nøye med at de skal drive med rettshjelp, sier han.

STENGT PGA RETTSPOLITISK ARBEID: Juss-Buss mener presiseringen de fikk i tildelingsbrevet heller bensin på bålet. De har satt av denne uka til rettspolitisk arbeid. Foto: Juss-Buss
STENGT PGA RETTSPOLITISK ARBEID: Juss-Buss mener presiseringen de fikk i tildelingsbrevet heller bensin på bålet. De har satt av denne uka til rettspolitisk arbeid. Foto: Juss-Buss Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!