Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødt krever at miljøbyråden hever avtalen med Veireno:

Juss-ekspert: Kan bli dyrt for kommunen å heve søppelavtalen

Veireno-exit kan bli dyrt for Oslo-byrådet, advarer ekspert på avtalerett.

FLYTER FORTSATT: Til tross for flere klager ser det fortsatt slik ut i Industrigata 47 i dag, forteller en beboer til Dagbladet. Foto: Privat/leserfoto.
FLYTER FORTSATT: Til tross for flere klager ser det fortsatt slik ut i Industrigata 47 i dag, forteller en beboer til Dagbladet. Foto: Privat/leserfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er alltid risiko knyttet til å heve avtaler. Hvis Oslo kommune hever avtalen uten at det viser seg å være grunnlag for det, risikerer Oslo kommune i verste fall å måtte betale flere titalls millioner kroner i erstatning til søppelselskapet Veireno som kompensasjon for tapt fortjeneste med mer.

Det sier førsteamanuensis ved BI, Harald Benestad Anderssen til Dagbladet.

På en pressekonferanse gjorde Rødt-leder Bjørnar Moxnes det i dag klart at han vil fremme mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Ngyuen Berg (MDG), dersom hun ikke støtter Rødts forslag om å heve avtalen med Veireno.

- Dagbladets artikkel om at nøkler kan være på avveie var spikeren i kista som viser at selskapet ikke er i stand til å gjøre jobben på en skikkelig måte, sier Moxnes.

Dette står i kontrakten

Rødts forslag om å heve kontrakten ble fremmet for bystyret allerede i forrige uke. Her vises det til at det i Arbeidstilsynets rapport fra forrige uke avdekkes hele 344 brudd på arbeidsmiljøloven.

Avvikene fra Arbeidstilsynet handler i all hovedsak brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

I kontrakten mellom renovasjonsselskapet Veireno og Renovasjonsetaten, som Dagbladet har fått innsyn i, går det frem at kommunen forventer skikkelige lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.

Det heter blant annet i kontraktens punkt 7.1, at lønns- og arbeidsvilkårene til alle ansatte skal være i samsvar med gjeldende forskrifter.

«Brudd på plikter etter denne bestemmelsen som ikke er av ubetydelig karakter, gir oppdragsgiver rett til å heve kontrakten. Selv om leverandøren retter forholdet ovenfor egne ansatte er dette ikke til hinder for at oppdragsgiver kan heve kontrakten», heter det her.

Juss-ekspert: Komplisert spørsmål

Førsteamanuensies Harald Benestad Anderssen kan ikke utelukke at de mange bruddene på arbeidsmiljøloven, i tillegg til over 30 000 klager på renovasjonsselskapet Veireno, kan gi grunnlag for heving av avtalen.

- Utgangspunktet er at det skal mye til for å heve en kontrakt, og flere sammensatte vurderinger må til før man kan fastslå at det er grunnlag for heving, sier Anderssen.

ADVARER: BI-professor Harald Benestad Anderssen er ekspert på avtalerett. Foto: Stian Falk, BI.
ADVARER: BI-professor Harald Benestad Anderssen er ekspert på avtalerett. Foto: Stian Falk, BI. Vis mer

I søppelsaken kan stinkende søppelhauger i gatene grunnet manglende søppelhenting tale for at det er grunnlag for heving.

Også Arbeidstilsynets rapport kan tale til kommunens favør dersom de ønsker å heve, mener Anderssen.

- Lønns- og arbeidsvilkår fremstår som at et materielt vilkår for oppfyllelse av kontrakten. Grove brudd på materielle plikter vil kunne være med i en samlet vurdering og kunne danne grunnlag for heving, mener Anderssen.

Kan bli dyrt for kommunen

Førsteamanuensisen ved BI advarer samtidig mot konsekvensene det kan få for kommunen å heve avtalen, dersom kommunen ikke tolker den rett.

- Man tar alltid en sjanse når man hever en avtale. Hvis motparten velger å saksøke kommunen og en domstol kommer til at det ikke var grunnlag for heving, risikerer kommunen å måtte betale erstatning.

- Etter kontraktsrettslige regler vil kommunen i så tilfelle normalt måtte erstatte den nettofortjenesten selskapet ville hatt dersom avtalen hadde løpt som normalt.

Kontrakten Veireno har vunnet etter anbudskonkurranse om søppeltømming i hovedstaden har en estimert verdi på over 400 millioner kroner.

I et tenkt tilfelle der Veireno vinner et søksmål etter at Oslo kommune uberettiget har hevet avtalen, risikerer dermed kommunen å måtte punge ut flere titalls millioner kroner.

- Spørsmålet Oslo-byrådet nå må stille seg er hva man vil, og hva ønsker man å oppnå.

- Man kan si man ønsker å oppnå å bli kvitt leverandøren fordi den har skapt så mye problemer. Eller man kan ønske at ting skal komme i orden. Det kan hende at denne leverandøren er den som raskest kan skape orden.

- I så tilfelle vil det være uhensiktsmessige å heve avtalen. Men dette er et politisk, ikke et juridisk spørsmål, sier Anderssen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med byråd Lan Marie Ngyuen Berg om disse spørsmålene, men har ikke lyktes.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media