Jussekspert: - Baksaas kan risikere straff

- Styret i et selskap har det øverste ansvaret for at det drives på lovlig måte.

HOLDT TILBAKE INFORMASJON: Korrupsjonssaken i Telenors deleide selskap Vimpelcom har nærmest eksplodert det siste døgnet. Blant annet innrømmer Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas å ha holdt tilbake informasjon overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Nå mener flere eksperter at han kan risikere straff. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOLDT TILBAKE INFORMASJON: Korrupsjonssaken i Telenors deleide selskap Vimpelcom har nærmest eksplodert det siste døgnet. Blant annet innrømmer Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas å ha holdt tilbake informasjon overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Nå mener flere eksperter at han kan risikere straff. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober ble Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kåret til verdens sjuende beste toppleder. Nå risikerer han straffeforfølgning dersom Vimpelcom blir kjent skyldig i korrupsjon, hevder jusseksperter overfor NRK.

Mandag innrømmet Baksaas å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring om mulig korrupsjon selskapet 14. januar. 

- Styret i et selskap har det øverste ansvaret for at det drives på lovlig måte. Ut fra det vil både Baksaas og de andre styremedlemmene i Vimpelcom kunne risikere et strafferettslig ansvar, sier professor Beate Sjåfjell til NRK

- Kan ha erstatningsansvar Sjåfjell, som er professor ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, sier til Dagsavisen at Telenor også vil kunne måtte betale erstatning.

- Mye må undersøkes før vi kan konkludere, men det kan være Baksaas er strafferettslig ansvarlig. Spørsmålet er om han har medvirket til eller tillatt at selskapet han har vært ansvarlig for å lede, Telenor, har vært involvert i korrupsjon. Svar på dette kan også utløse et erstatningsansvar overfor Telenor, sier Sjåfjell.

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener Telenors tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas burde ha fortalt det han visste, da han i januar forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Vimpelcom-saken.

- Det blir et spørsmål om hva man kan forvente av en konsernsjef i en så alvorlig sak. Jeg synes man kan forvente at en konsernsjef i en slik vanskelig situasjon er fullstendig åpen overfor sin eier, sa Bernt til Dagbladet tirsdag. 

VimpelCom, som er delvis eid av Telenor, er under etterforskning for korrupsjon i en rekke land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

- Ingen oversikt Onsdag ble det kjent at Telenor hyrer inn et advokatfirma for å granske Vimpelcom-saken, men Telenors konsernsjef Sigve Brekke sier granskerne ikke skal undersøke hva Telenor-toppene som satt i Vimpelcom-styret visste.

- Når jeg snakker om en gransking av Telenor-systemet, så er det internt i Telenor. Vi har ingen oversikt over hva som har skjedd i Vimpelcoms styre, sier Brekke til Klassekampen.

- Vil ha sannheten på bordet Kontroll- og konstitusjonskomiteen besluttet tirsdag å åpne en ny høring i saken.

- Det ble ikke gitt fullstendige opplysninger til verken Stortinget eller departement, og nå vil vi ha hele sannheten på bordet, slik at Stortinget kan mene noe om næringsdepartementets håndtering av situasjonen, sa Martin Kolberg (Ap), leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen. 

Tirsdag morgen ble det kjent at VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med etterforskningen av selskapet, og Telenor mener utviklingen er svært alvorlig.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas trakk seg som konsernsjef i august.