Jussekspert: - Har inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv

- Telenor kan ha et strafferettslig ansvar i Vimpelcom-saken.

- EN DEL KRIMINALITET: Det sier professor Beate Sjåfjell om inntrykket av norsk næringsliv. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix/UIO
- EN DEL KRIMINALITET: Det sier professor Beate Sjåfjell om inntrykket av norsk næringsliv. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/NTB Scanpix/UIO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fra 2011 til mars i år var Jo Lunder konsernsjef i Vimpelcom. I fjor ble det kjent at det globale telecom-selskapet, som er deleid av Telenor, er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar.

I går ble Lunder, som nå er konsernsjef i Fredriksen-gruppen, pågrepet på Gardermoen av Økokrim, og torsdag ettermiddag satt han i avhør sammen med sin advokat Cato Shiøtz, siktet for grov korrupsjon.

Klokka 13 framstilles han for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

- Jeg har inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv, sier Beate Sjåfell, som er professor ved Det juridiske fakultet i Oslo og som har spesialisert seg innenfor selskapsrett.

- Baksaas ble hedret Vimpelcom eies av venninnen til den usbekiske diktatordatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 på 700 millioner skal være et oppgjør om telelisenser i Usbekistan. Dette er denne mulig snuskete transaksjonen som blir etterforsket internasjonalt.

LES OGSÅ: Vimpelcoms forretninger med diktatordatter kan gi varetektsfengsling for finansmannen.

Telenor eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom. Sjåfell, ekspert på selskapsrett, mener Telenor kan ha et strafferettslig ansvar dersom det kommer fram at de har hatt kunnskaper om eventuell korrupsjon i Usbekistan.

- Hvis man ser på hvordan Jon Fredrik Baksaas ble hedret da han gikk av som sjef i Telenor, selv om Telenor hadde en korrupsjonsmistanke hengende over seg, ser det ikke ut til at disse mistankene har hatt så veldig stor innvirkning på hva norsk næringsliv tenker om disse personene og hva de eventuelt har vært involvert i, sier Sjåfjell.

Glenn Mandelid i Telenor-gruppen sier Sjåfjell får ha sine egne meninger om saken, men ber henne se på fakta i saken.

- Det er Vimpelcom som er under etterforskning. Den etterforskningen pågår fortsatt. Etterforskningen må være ferdig før vi konkluderer. I denne saken er Telenor et vitne, og vi har delt informasjon med etterforskende myndigheter både ved at vi har levert dokumenter og stilt opp til vitneforklaringer, sier han.

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Jo Lunder, tidligere Vimpelcom-sjef, er siktet for grov korrupsjon.
Her kommer han ut etter å ha sittet i fire, fem timer i avhør hos Økokrim i går. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET
SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Jo Lunder, tidligere Vimpelcom-sjef, er siktet for grov korrupsjon. Her kommer han ut etter å ha sittet i fire, fem timer i avhør hos Økokrim i går. Foto. NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

At Sjåfjell har inntrykk av at det skjer en del kriminalitet i norsk næringsliv, sier han får være hennes oppfatning.

- Bærekraftig forretningsdrift er noe Telenor jobber aktivt med i hele organisasjonen, kontinuerlig. Hvordan norsk næringsliv jobber generelt, får stå for hver enkeltes regning, sier Mandelid.

- Brudd på forpliktelser John Fredriksen har tidligere uttalt overfor Dagens Næringsliv at han ikke så på korrupsjonsetterforskningen som noen diskvalifikasjonsgrunn for sjefsjobben i hans selskaper. Tirsdag sa Lunder i et intervju med avisa at han ikke hadde medvirket til korrupsjon i Vimpelcom. Overfor VG sier Lunders advokat, Cato Schiøtz, at hans klient anser seg uskyldig i denne saken.

I dag kom beskjeden om at Fredriksen-gruppen permitterer Lunder fra alle hans roller.

I oktober kom det fram at Telenor ønsker å selge seg ut av Vimpelcom.

- Med den rollen Telenor har hatt, kan de komme i ansvar. De har jo også hatt eller har prøvd å ha innflytelse i selskapet ved å plassere Telenor-ledere i Vimpelcom-styret. Samtidig har Vimpelcom-styret i følge Baksaas ikke sett det som sin jobb å overvåke inntredenen i Usbekistan. Det framstår etter mitt syn som et brudd på selskapsrettslige plikter, sier Sjåfjell. Når det gjelder Telenor-styret, mener Sjåfjell det er avgjørende hvordan ledelsen har fremlagt situasjonen i Vimpelcom for styret.

Mandelid i Telenorgruppen presiserer at Telenor nominerer tre styremedlemmer til Vimpelcom.

- Når de er valgt, er de Vimpelcoms tillitsmenn og må følge lovverket Vimpelcom er underlagt, sier han.

Ikke et sjokk Det kom ikke som et sjokk for jusseksperten Sjåfell at Lunder ble pågrepet i går.

IKKE ET SJOKK: Det kom ikke som et sjokk for jusprofessor Beate Sjåfjell at Lunder ble pågrepet onsdag kveld. Hun sier det vil være naturlig å pågripe personer i styret til Vimpelcom. Foto: UIO
IKKE ET SJOKK: Det kom ikke som et sjokk for jusprofessor Beate Sjåfjell at Lunder ble pågrepet onsdag kveld. Hun sier det vil være naturlig å pågripe personer i styret til Vimpelcom. Foto: UIO Vis mer

- Det gjenstår å se om dette blir den første pågripelsen, eller den eneste. Det vil ikke komme som noen overraskelse om flere i Vimpelcom blir siktet og eventuelt tiltalt i denne saken, sier Sjåfjell.

Sjåfjell forteller at det for Økokrim blir viktig å avklare hva som er blitt gjort fra Lunders side i forbindelse med vurderingen av å gå inn i Usbekistan og på hvordan man har sett på å sikre seg disse lisensene.

- Det virker jo som om Økokrim har en del dokumentasjon på pengestrømmer som det er naturlig å følge opp, sier Sjåfjell.

- Å gå inn i et land som Usbekistan, som ligger så høyt oppe på listene for korrupsjon internasjonalt, er uansett vanskelig. Enten må et selskap la være å gå inn, eller så må man stille særskilte krav til dokumentasjon. Dette gjelder både for Telenor og for Lunder.

Mandelid i Telenorgruppen synes Sjåfjell bør holde seg til fakta.

- Nå er det jo Vimpelcom som er i Usbekistan. Ikke Telenor.

Da korrupsjonssiktede Lunder ble ansatt hos Fredriksen-gruppen tidligere i år. Da erklærte han at han hadde nulltoleranse for korrupsjon.

- De fleste vil jo erklære at de har nulltoleranse for korrupsjon. Men det er betimelig å spørre seg om Lunder faktisk har internalisert det målet. Jeg vet ikke hvordan Lunder har lagt fram denne saken for Fredriksen, men det er viktig å holde fast ved at en siktelse ikke er en dom.

- Håper han har redegjort for seg Investoren Jens Ulltveit-Moe mener at motstanden mot korrupsjon internasjonalt den siste tida har fått skarpere tenner.

GIKK AV: Jon Fredrik Baksaas gikk av som konsernsjef i Telenor i april i fjor. Han satt i Vimpelcom-styret da de angivelige betalingene til postkasseselskapet skal ha blitt gjort.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIKK AV: Jon Fredrik Baksaas gikk av som konsernsjef i Telenor i april i fjor. Han satt i Vimpelcom-styret da de angivelige betalingene til postkasseselskapet skal ha blitt gjort. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det jeg observerer generelt, er at kampen mot korrupsjon er blitt mye sterkere de siste månedene. I Kina er det store utrenskninger på flere nivåer, samme i Nigeria og i Brasil, sier Ulltveit-Moe, som håper at Lunder har redegjort for seg på en ordentlig måte i denne saken.

- Han har jo selv sagt at han har nulltoleranse for korrupsjon, og han er uskyldig inntil han er dømt, sier Ulltveit-Moe.

ANSATT HOS FREDRIKSEN: Jo Lunder er nå konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Her står John Fredriksen (i midten) sammen med Jens Ulltveit-Moe (helt til høyre). Sistnevnte håper Jo Lunder har redegjort godt for seg, både overfor Fredriksen og overfor Telenor.
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
ANSATT HOS FREDRIKSEN: Jo Lunder er nå konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Her står John Fredriksen (i midten) sammen med Jens Ulltveit-Moe (helt til høyre). Sistnevnte håper Jo Lunder har redegjort godt for seg, både overfor Fredriksen og overfor Telenor. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer