Nav-skandalen

Jussprofessor: - Nav og departementet har sovet i timen

Mener det går for sakte å avklare tvil om en lovtolkning som har kostet uføre- og alderspensjonister millioner av kroner.

KREVENDE: Nyslått arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått enda en krevende sak om Nav og EU-juss opp i fanget. Foto: NTB Scanpix
KREVENDE: Nyslått arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått enda en krevende sak om Nav og EU-juss opp i fanget. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Her ser vi veldig tydelig at det er en treghet i systemet, sier professor Ingunn Ikdahl ved Institutt for offentlig rett ved Universitet i Oslo.

Hun har lest Dagbladet sak om at 106 uføre- og alderspensjonister med opptjeningstid fra andre EØS-land i 2014 i det stille ble fratatt mye av pensjonen sin.

Ifølge et grovt anslag fra Nav har etaten latt være å utbetale omtrent 25 millioner kroner som følge av nytolkningen - som trygderettsekspert Olav Lægreid mener er feil og bygger på en misforståelse.

«Vurderer» på nytt

Nå «vurderer» Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) en EU-dom mot Sverige som skaper tvil om departementets tolkning.

Det skjer mer enn to år etter at denne dommen var klar. Dermed får nyutnevnt statsråd Torbjørn Røe Isaksen, som nå har overtatt ansvaret for oppfølgingen av Nav-skandalen som rystet Norge i fjor, enda en potensiell feiltolkning av EØS-reglene i fanget.

- Her kan man jo lure på om saken ville blitt tatt opp i det hele tatt uten høstens Nav-skandale, sier Ikdahl til Dagbladet.

Praksisomleggingen i 2014 skjedde med henvisning til en EU-dom fra 1981. En senere EU-dom, fra 2017, har nå fått departementet til å se på regelverket på nytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer