DØMT: Fredrik Fasting Torgersen (t.h.) sammen med jusprofessor Ståle Eskeland. Eskeland er nå dømt for ærekrenkelser.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
DØMT: Fredrik Fasting Torgersen (t.h.) sammen med jusprofessor Ståle Eskeland. Eskeland er nå dømt for ærekrenkelser. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .Vis mer

Jussprofessor dømt for ærekrenkelser

Etter beskyldninger mot familien til drapsofferet i Torgersen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jussprofessor Ståle Eskeland er dømt for ærekrenkelser etter beskyldninger om drap og incest mot familien til drapsofferet i Torgersen-saken, melder NRK.

Bror til drapsoffer
Eskeland må betale Kjell Granly (72), som er er bror til til drapsofferet Rigmor Johnsen, 100.000 kroner innen to uker. I tillegg kommer Granlys sakskostnader på 150.000 kroner.

Bakgrunnen for dommen er et brev Eskeland 22. november 2006 sendte til Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker.

I brevet lanserer han alternative motiv og gjerningsmenn for drapet som Fredrik Fasting Torgersen i 1958 ble dømt for i 1958.

Retten mener brevet antyder at Granly og faren kan ha hatt et incestuøst forhold til Rigmor, og avgitt falsk politiforklaring, skriver tingretten i sin dom.

«Inngrep i ytringsfriheten»
Saksøker Granly mener at Eskeland i notatet kaster incest- og drapsmistanker mot ham og hans familie. Det er grunnlaget for erstatningssøksmålet mot Eskeland.

Eskeland mener at Torgersen ble uskyldig dømt for drapet og har arbeidet intenst for å få gjenopptatt straffesaken mot ham.

«Retten mener også at det foreligger et tvingende samfunnsmessig behov for det inngrepet i ytringsfriheten som dette innebærer.», skriver retten videre.

- Ytterst problematisk
Eskeland reagerer sterkt på dommen.

- Det er ytterst problematisk, når man jobber for å få gjenopptatt en drapssak, å bli utsatt for så alvorlige sanksjoner når man gjør kommisjonen oppmerksom på at de må etterforske i andre retninger. Dette fører til søksmål og jeg bli dømt og må betale 250.000 kroner for det jeg har påpekt. Dette kan skremme hvem som helst, sier Ståle Eskeland.

Krevde 300.000

Kjell Granly (72) krevde minst 250.000 kroner i erstatning for krenkelser han mener Eskeland har framsatt i et notat som ble offentliggjort av Gjenopptakelses- kommisjonen, og i et brev til kommisjonen. I tillegg krevde han 50.000 kroner for påståtte krenkelser av Granlys avdøde far.

Ståle Eskeland er professor i strafferett ved Universitetet i Oslo. Han har i flere år engasjert seg sterkt for å få gjenåpnet straffesaken, fordi han mener at Fredrik Fasting Torgersen i 1958 ble uskyldig dømt for drapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen.

Beskyldning eller hypotese
Grunnlaget for søksmålet og erstatningskravet er først og fremst følgende formuleringer i Eskelands notat, som opprinnelig ble utarbeidet i oktober 2005 som bakgrunnsmateriale for en planlagt samtale mellom politiet og Kjell Granly:

«Det er mulig vi står overfor en incestsak der far og/eller bror/brødre var innblandet. Kanskje hadde de noe med drapet å gjøre (en situasjon som kom ut av kontroll?) eller kanskje var de redd for at incesten skulle bli kjent, selv om de ikke hadde noe med drapet å gjøre.» 


Avviste kravet
Kjell Granly har oppfattet dette som beskyldninger om voldtekt og drap på søsteren, går det fram av stevningen fra hans prosessfullmektig, advokat Carl Bore.
Ståle Eskeland avviste kravet. Eskelands prosessfullmektig, advokat Halvard Helle, skrev følgende i sitt tilsvar til Oslo tingrett.

«Notatet inneholder ingen beskyldninger mot klageren eller hans familie, bare hypoteser foranlediget av familiens påfallende opptreden i etterkant av drapet og i forbindelse med rettssaken.»Kilder: NTB/NRK