Får ikke bruke cannabisbevis

Jussprofessor: - Kan få
stor betydning

Cannabisbeviset ble forkastet fordi ransakingen var ulovlig. Rettsavgjørelsen kan få konsekvenser for politiets praksis, tror Politihøgskolen-professor.

STRAFFERETTSEKSPERT: Politihøgskolen-professor Morten Holmboe, her avbildet foran Politihøgskolen i Oslo. Foto: Caisa Linea Hagfors / Dagbladet
STRAFFERETTSEKSPERT: Politihøgskolen-professor Morten Holmboe, her avbildet foran Politihøgskolen i Oslo. Foto: Caisa Linea Hagfors / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lov og rettferdighet, og håndhevelsen av dette, kan ikke bygge på ulovligheter.

Det sier leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, om den ferske avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett.

Alle dommerne var enige i at politiets ransaking i september 2020 av boligen til en medisinsk cannabisbruker var ulovlig.

Et flertall på fire av sju dommere mente i tillegg at beslaget av cannabisplantene i mannens hjem ikke kunne brukes som bevis i saken - såkalt bevisavskjæring.

Uten de avgjørende bevisene så aktor seg nødt til å be om frifinnelse for tre av de fire postene mannen var dømt for i tingretten.

Spørsmålet om bevisavskjæring har blitt aktualisert av Riksadvokatens rapport fra februar, der det ble funnet systematiske feil og mangler i deler av politiets bruk av tvangsmidler som ransaking i mindre narkotikasaker.

- Jeg tror de grunnleggende rettssikkerhetsprinsippene nå tvinger seg fram. Ulovlige bevis bør ikke kunne føres i så stor utstrekning som det gjør i dag, sier Dietrichson.

- Selvmotsigende

Han har tidligere uttalt seg kritisk i Dagbladet om norsk rettspraksis på dette området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer