Jussprofessor om Erna-straff: - Drøyt

Hans Fredrik Marthinussen reagerer kraftig på at ikke statsministeren behandles likt som andre. - Gladiator-aktig, sier han.

BOT: Politimester Ole B. Sæverud forklarer hvorfor statsminister Erna Solberg får en bot på 20 000 kroner etter 60-årsfeiringen i Geilo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jussprofessor på Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, reagerer på at statsminister Erna Solberg får 20 000 i forelegg etter bursdagsarrangementet sitt i februar.

Politiet la fredag fram sin konklusjon etter etterforskningen av arrangementet.

Politimester i Sør-Øst politidistrikt, Ole B. Sæverud, orienterte om politiets vurdering av hvorvidt smittevernregler og corona-restriksjoner var brutt under bursdagsmiddagen med 13 gjester på Hallingstuene og samlingen med 14 personer i en leilighet på Geilo.

Politiet slo fast at både restauranten og statsministerens ektemann slipper ustraffet fra arrangementene. Solberg selv får imidlertid et forelegg på 20 000 kroner for å ha planlagt middagen på Hallingstuene. En middag hun selv ikke deltok på.

- Loven er lik for alle, men ikke alle er like, sa politimesteren.

- Herregud

På Twitter skriver Marthinussen følgende:

- Herregud, Solberg bøtelegges FORDI hun er statsminister. Det er drøyt. Likhet for loven må gå begge veier. Ellers synes jeg politiet vurderte dette klokt.

Marthinussen skriver videre at han mener det er fornuftig at politiet konkluderer med for uklare regler når det gjelder middagen på lørdagen.

- Der er mange jurister uenige, og reglene uklare. Klokt om at man ikke skal straffe uten videre. At Solberg straffes hardere enn Finnes er uforståelig, skriver professoren.

Til Dagbladet presiserer han at politiet i hovedsak har tatt en klok avgjørelse. Så lenge loven er uklar, kan ikke Solberg straffes for sushi-middagen, mener han.

- Sitatet om at «ikke alle er like» kommer skjeivt ut. Jeg har vært opptatt av at hun skal behandles som alle andre. I dette tilfellet får hun bot for å sende et signal. Det er ikke en akseptabel begrunnelse for utmåling av straff. Prinsipielt skal loven være lik for alle.

PROFESSOR: Hans Fredrik Marthinussen. Foto: Universitetet i Bergen
PROFESSOR: Hans Fredrik Marthinussen. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

Gladiator-aktig

Han understreker at strafferetten ikke skal brukes for å statuere eksempler.

Samtidig er det slik at om du er ansatt som naturforvalter i en nasjonalpark, kan du straffes grovere om du driver miljøkriminalitet enn om du er en tilfeldig nabo.

- Men det er ikke det politiet sier her. Det går mer på at de skal reagere for at folket skal bli fornøyd. Det er gladiator-aktig.

At Sindre Finnes, som hadde hovedansvar for arrangementet, får lavere straff enn Solberg, synes han er rart. Det vanlige så langt har vært at arrangør får den strengeste straffen.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

Han påpeker også at når politiet nå sier at sushi-middagen i den leide leiligheten ikke kan straffes, kan ikke andre i samme situasjon få bøter heller.

- Når politiet nå sier at «dette kan vi ikke straffe», kan ikke andre politidistrikter si noe annet. Leier du et hus og samler en gjeng til fest, må du kunne gå straffefritt fra det, sier han.

Så understreker han samtidig at andre forhold kan spille inn, som at folk bryter enmetersregelen, for eksempel.

Hemmelige dokumenter

Arbeiderpartiet krever at avgjørelsen får konsekvenser for hva offentligheten får vite om saken.

- Nå forventer jeg at offentligheten får innsyn i de hemmeligholdte regjeringsdokumentene knyttet til denne saken. Begrunnelsen for å ikke gi innsyn var at SMK ikke ville forstyrre en pågående etterforskning. Nå som etterforskningen er over, forventer jeg at Solberg setter en stopper for hemmeligholdet, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth.

- Uavhengig av politiets beslutning, er det viktig å få klarhet i om embetsverket eller regjeringsadvokaten på noen måte har vært til bistand for privatpersonen Erna Solberg. Det ville vært en svært uheldig rolleblanding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer