IKKE TILLIT: Finansminister Siv Jensen sier hun ikke har tillit til SSB-direktør Christine Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE TILLIT: Finansminister Siv Jensen sier hun ikke har tillit til SSB-direktør Christine Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

SSB-bråket

Jussprofessor: Vanskelig for Siv Jensen å sparke Meyer

Ifølge ekspert på forvaltningsrett vil det bli vanskelig å sparke SSB-direktør Christine Meyer, selv om finansminister Siv Jensen ikke lenger har tillit til henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
JUSSEKSPERT: Professor Jan Fridthjof Bernt er ekspert på forvaltningsrett.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JUSSEKSPERT: Professor Jan Fridthjof Bernt er ekspert på forvaltningsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Et viktig poeng er at Meyer er utnevnt i statsråd, og da ligger også myndigheten til å si henne opp der, hvis ikke annet er bestemt. Så vidt jeg vet har ikke regjeringen tildelt Finansdepartementet slik kompetanse, sier Jan Fridthjof Bernt, professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på forvaltningsrett.

- Unik sak

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa på en pressekonferanse fredag at hun ikke lenger har tillit til Christine Meyer som direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB).

Meyer er ansatt på åremål fram til 2021, og har derfor fire år igjen før hun skal være ferdig i jobben. Jensen sa fredag at Meyer «bør vurdere nøye» at hun ikke lenger har finansministerens tillit.

Men Meyer kom også med kraftig kritikk mot Jensen. På en pressekonferanse fredag sa Meyer at hun er blitt presset av finansministeren, og at hun frykter for byråets uavhengighet.

Jussprofessor Bernt kjenner ikke til noe liknende saker i norsk forvaltning.

- Men det er heller ikke er så rart, siden SSB har en helt unik posisjon, sier han.

BRÅK: Dag Steinfeld, advokaten til SSB-direktør Christine Meyer, kom med krass kritikk av media etter pressekonferansen hos SSB fredag. Bakgrunnen for kritikken var de mange oppslagene torsdag om at Meyer kom til å gå av fredag. Det viste seg ikke å stemme. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Til Kongen

Selv om Meyer ikke lenger har finansministerens tillit, vil hun ikke trekke seg fra stillingen.

Dag Steinfeld, Meyers advokat, fikk fredag spørsmål om hun fremdeles var SSB-direktør.

- Til de grader, svarte advokaten, ifølge NTB.

Styret i SSB var fredag ettermiddag samlet til krisemøte, men Meyers fremtid som direktør ble ikke avklart.

Ifølge Bernt blir det ikke lett for Jensen å korte ned på Meyers tid i direktørstolen.

- Det Jensen kan gjøre er å legge fram saken for regjeringen, med et forslag om at Kongen i statsråd sier opp Meyer, sier Bernt.

Bernt mener dette er en løsning man mest sannsynlig vil prøve å styre unna fra statlig hold.

- En slik sak vil føre til økt politisk oppmerksomhet om flere sider av måten saken her håndtert på, og det er sannsynlig at det vil bli spekulert i hva som er det egentlige motivet til Jensen, sier Bernt.

- Vil åpne for rettssak

Ifølge Bernt er adgangen til å si opp Meyer er regulert av statsansatteloven.

- Et formelt oppsigelsesvedtak etter statsansatteloven åpner opp for at den oppsagte kan få prøve saken sin for retten. Det kan fort bli en ubehagelig prosess for alle parter, for ikke å si skittentøyvask. Begge partene må være forberedt på at det blir brakt fram opplysninger om forhold de ikke ville ønske at skal komme fram i offentlig lys, sier Bernt.

Ifølge professoren ender slike saker om oppsigelse av personer i ledende stilling i det offentlige eller private bedrifter oftest med forlik. Oppsigelsen trekkes tilbake, og det avtales fratredelse fra stillingen med et passende sluttvederlag, samtidig som framsatt kritikk trekkes tilbake.

- En slik avtale vil kunne medføre at Meyer går fra jobben med æren i behold, sier Bernt.