SSB-bråket

Jussprofessor: Vanskelig for Siv Jensen å sparke Meyer

Ifølge ekspert på forvaltningsrett vil det bli vanskelig å sparke SSB-direktør Christine Meyer, selv om finansminister Siv Jensen ikke lenger har tillit til henne.

IKKE TILLIT: Finansminister Siv Jensen sier hun ikke har tillit til SSB-direktør Christine Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE TILLIT: Finansminister Siv Jensen sier hun ikke har tillit til SSB-direktør Christine Meyer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Et viktig poeng er at Meyer er utnevnt i statsråd, og da ligger også myndigheten til å si henne opp der, hvis ikke annet er bestemt. Så vidt jeg vet har ikke regjeringen tildelt Finansdepartementet slik kompetanse, sier Jan Fridthjof Bernt, professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på forvaltningsrett.

- Unik sak

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa på en pressekonferanse fredag at hun ikke lenger har tillit til Christine Meyer som direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB).

Meyer er ansatt på åremål fram til 2021, og har derfor fire år igjen før hun skal være ferdig i jobben. Jensen sa fredag at Meyer «bør vurdere nøye» at hun ikke lenger har finansministerens tillit.

Men Meyer kom også med kraftig kritikk mot Jensen. På en pressekonferanse fredag sa Meyer at hun er blitt presset av finansministeren, og at hun frykter for byråets uavhengighet.

Jussprofessor Bernt kjenner ikke til noe liknende saker i norsk forvaltning.

- Men det er heller ikke er så rart, siden SSB har en helt unik posisjon, sier han.

Til Kongen

Selv om Meyer ikke lenger har finansministerens tillit, vil hun ikke trekke seg fra stillingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer