Jussprofessorer mener Kolberg må trekke seg

Sier Martin Kolberg er for god venn med Telenor-sjef Sigve Brekke, til å granske Vimpelcom-saken.

«BØR TREKKE SEG»: Martin Kolberg bør trekke seg som saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Telenor- og Vimpelcom-saken, mener jussprofessorene Morten Kinander og Geir Woxholth. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
«BØR TREKKE SEG»: Martin Kolberg bør trekke seg som saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av Telenor- og Vimpelcom-saken, mener jussprofessorene Morten Kinander og Geir Woxholth. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Kolberg er så nær venn av Telenor-sjef Sigve Brekke at han bør trekkes seg som saksordfører for Stortingets gransking av Vimpelcom-saken, mener to jussprofessorer.

Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI og Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo skriver i Dagens Næringsliv at Kolberg har plikt til å trekke seg fra behandlingen av saken.

Årsaken er at lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen har bak seg et mangeårig vennskap med Telenors nye konsernsjef Sigve Brekke.

«Det er ingen tvil om at det gjelder et helt grunnleggende juridisk prinsipp om forsvarlighet i saksbehandlingen, og at dette også omfatter Stortinget. Mer spesifikt er det neppe tvilsomt at forsvarlighetskravet også omfatter sentrale aktørers, herunder komitéledere- og medlemmers, habilitet», skriver jussprofessorene blant annet.

Martin Kolberg kunne onsdag ikke kommentere kritikken fra Kinander og Woxholth. Han har tidligere beskrevet Brekke som en nær venn og sa tirsdag at de to er «godt bekjente».

- Vi har en fortid i AUF langt tilbake i tid, og jeg kjenner også hans kone godt, men jeg har ikke hatt noe personlig kontakt med dem på veldig mange år, og jeg mener selv at dette har ingen betydning til saken, sa Kolberg.

Sist kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring i saken, var Brekke ikke involvert. I neste høring blir han derimot et av intervjuobjektene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram