Jusstudent (30) anmeldte voldtekt - måtte vente på tiltale i et år

Selv om politiet pågrep den mistenkte, avhørte vitne og hadde DNA-bevis.

LIKE VED POLITISTASJONEN: Overgrepet mot den 30-årige kvinnen skal ha foregått i dette busskuret, bare 200 meter fra politistasjonen i Bergen sentrum. Foto: TOR ERIK MATHIESEN
LIKE VED POLITISTASJONEN: Overgrepet mot den 30-årige kvinnen skal ha foregått i dette busskuret, bare 200 meter fra politistasjonen i Bergen sentrum. Foto: TOR ERIK MATHIESENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saksbehandlingstida for seksualforbrytersaker er den som har økt mest under måneder med sykmeldinger, overtidsnekt og aksjoner fra politiet. Behandlingstida har første halvår av 2009 økt til 198 dager i snitt, fra 169 dager i samme periode i fjor.

Den kvinnelige jusstudenten (30), som drømte om å bli politi, måtte vente og mase i 368 dager, fra hun leverte anmeldelse for voldtekt, til tiltale ble tatt ut. Hun venter fortsatt på at rettssaken skal bli berammet. Og på svar på sitt harmdirrende brev til justisminister Knut Storberget.

«Kjære Storberget, jeg er så sliten,» skriver 30-åringen i e-brevet hun sendte 4. august.

- Et helvete
«Hvorfor må det være slik at fornærmede i alvorlige straffesaker skal måtte ringe ned til politistasjonen hver uke? Hvorfor skal fornærmede lide for den lange saksbehandlingen, ressursproblematikk og politiets gå-sakte-aksjon i anledning lønnsoppgjøret?»

«Slik jeg ser det, så var voldtekten det første overgrepet. Det kan ikke staten lastes for. Det neste overgrepet er den brutale, lange ventetida som fornærmede utsettes for,» skriver jusstudenten til Storberget.

- Det siste året har vært et helvete med venting og frustrasjon. På toppen av å slite med ettervirkninger og traumer har jeg måttet håndtere alle de dumme svarene fra politiet. Jeg har mistet ett år av jusstudiet. Men jeg har også mistet tiltroen til politiet og alt vi har lært om rettssikkerhet, sier kvinnen til Dagbladet.

Rett ved politiet
Det var natt til 4. juli i fjor hun skal ha blitt voldtatt av en fremmed mann i et busskur mellom kjøpesentrene Xhibition og Galleriet i Bergen sentrum. Hendelsen fant sted rundt 200 meter fra politistasjonen, og politiet pågrep mistenkte etter få minutter.

Jusstudentens venninne var vitne til den angivelige blottingen og voldtekten. DNA-prøve ble tatt av mannen. Men så skal de ha glemt å ta referanseprøve av fornærmede. Det sinket analysetida ved Rettsmedisinsk institutt, som ifølge politiet utgjorde drøyt seks måneder, som Dagbladet tidligere har skrevet.

Siktede skal ha blitt konfrontert med DNA-bevisene først i februar.

«Ring i april»
Siden har 30-åringen og hennes bistandsadvokat purret på saken kontinuerlig.

Mye å gjøre, sykmeldinger, ferie og «Du kan ringe i april dersom du ikke har hørt noe» var blant svarene hun fikk.

I sommer truet bistandsadvokaten med å gå til media.

- Et par dager seinere, 7. juli, mottok statsadvokaten innstilling om tiltale, forteller kvinnen.

Nå frykter hun å få ødelagt også det kommende året med jusstudier, fordi Domstolsadministrasjonen ikke får somlet seg til å beramme rettssaken.

Venter på Storberget
«Kanskje en samtale med deg kan hjelpe med å gjenvinne tilliten til at alle disse flotte begrep og prinsipper vi leser om i pensum, faktisk eksisterer,» skrev hun til Storberget.

I går, etter gjentatte purringer, fikk hun svar fra justisministerens kontor:

«(...) politisk ledelse (...) har bedt om at fagavdelingen ser videre på din henvendelse. Svar vil komme.»

Storberget hadde ikke anledning til å kommentere saken overfor Dagbladet i går.

Bildetekst: FARVEL TIL POLITIDRØMMEN: Etter at den 30 år gamle
jusstudenten skal ha blitt voldtatt i dette busskuret i Bergen, måtte
hun slåss med politiet i ett år før tiltale ble tatt ut. Nå vil hun ha
justisminister Storberget i tale.

- Mange voldtektsofre må vente
Mange voldtektsofre har måttet vente på saken sin i månedsvis, i kjølvannet av politikonflikten. Det sier Bergens-advokat Jannicke Keller-Fløystad til Dagbladet.

Keller-Fløystad er også den 30 år gamle jusstudentens bistandsadvokat.

- Jeg er bistandsadvokat i en rekke voldtektssaker hvor klientene sliter psykisk på grunn av lang ventetid. Dette problemet har blitt omfattende etter politiaksjonene, og jeg har diskutert det med flere frustrerte advokatkolleger i det siste. Det gjelder alle straffesaker. Men ofrene for de alvorligste overgrepene merker den største påkjenningen, sier advokaten.

Politiet tar selvkritikk
- Ett års saksbehandlingstid på voldtektssaker er generelt altfor lenge, vedgår Gunnar Fløystad, sjef for retts- og påtaleenheten ved Hordaland politidistrikt.

Likevel viser han til at gjennomsnittlig saksbehandlingstid på voldtektssaker i distriktet er solid forbedret, fra 238 dager i 2006 til 155 dager i 2008. I juni sa han til VG at det så ut som at det for mange politifolk var «om å gjøre nettopp ikke å oppnå mål».

- Jeg står for det jeg sa. Men å nedprioritere voldtektssaker er uaktuelt. Hvis det likevel skjer, er det uønsket fra ledelsens side, og en effekt av at politifolkene som jobber med dette, har for mye å gjøre, sier Fløystad.

Han har ikke tall på saksbehandlingstida i 2009. Men den nasjonale oversikten viser at sedelighetssaker tar langt lengre tid nå enn i fjor. Fløystad vil ikke kommentere kvinnens sak.

- Men det er trist hvis hun føler at saken er dårlig fulgt opp og ikke tatt alvorlig av politiet, sier han.