FORSKJELLIGE SENSORER:  Med helt forskjellige oppfatning av oppgaven til Karl Kristian Rådahl Kirchhoff. Foto (venstre): Privat / Skjermdump fra Facebook.
FORSKJELLIGE SENSORER: Med helt forskjellige oppfatning av oppgaven til Karl Kristian Rådahl Kirchhoff. Foto (venstre): Privat / Skjermdump fra Facebook.Vis mer

Jusstudent fikk karakteren D, men klaget og fikk A

- Høyst usedvanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da jusstudenten Karl Kristian Rådahl Kirchhoff (28) fikk tilbake sin eksamen i faget metode og etikk ved Universitet i Oslo, ble han skuffet.

Kirchhof fikk karakteren D, men mente selv at han burde fått en bedre karakter.

- Jeg har aldri levert inn klage tidligere, men tenkte at denne oppgaven i hvert fall er en C. Jeg følte at det gikk bedre enn den karakteren jeg fikk, sier jusstudenten til Dagbladet.

Kirchhof fylte ut et klageskjema, leverte inn, og eksamen ble vurdert på nytt. Da fikk han A, skriver studentavisa Universitas.

- Denne sensoren mente tydeligvis noe annet, noe jeg selvfølgelig ble veldig glad for, sier Kirchhof.

Overrasket Prodekan for studier ved Det juridiske fakultet i Oslo, Trygve Bergsåker, forteller at han i sin tide ved universitet aldri har opplevd lignende.

- Dette er høyst usedvanlig og jeg har aldri opplevd det i min tid ved universitet, sier Bergsåker til Dagbladet.

Han gir klart utrykk for at slikt ikke skal skje.

- Dette må føre til en diskusjon videre. Vi vil ha en trygg sensur, og en trygg sensur vil vanligvis gjøre at klagesensur og vanlig sensur gir noenlunde samme resultat. Vi kan ikke ha det slik som ved dette tilfellet, er Bergsåkers klare mening.

Nye regler Klagerutinen ved karakterer i den offentlige skole er nylig endret. Før var det en slik praksis at klagekommisjonen ble gjort kjent med karakteren og tidligere sensors identitet.

I tillegg måtte du begrunne for hvorfor du klaget på karakteren. Slik er det ikke lenger.

Gjennom et stortingsvedtak er det bestemt at klagekommisjonen ikke kjenner den opprinnelige karakteren eller sensor, dermed starter man med blanke ark om man klager inn, såkalt blind sensor.

- Dette er jo spesielt viktig i et fag som for eksempel metode og etikk, hvor det er ofte ikke er et gitt svar. Det er basert på en tolkning og her har tydeligvis ikke den første sensoren tolket det på samme måte som meg. Heldigvis ble dette gått gjennom på nytt av en uavhengig klagekommisjon, sier jusstudenten til Dagbladet.

Og da Kirchhoff fortalte de rundt seg om karakterendringen, lot ikke reaksjonene vente på seg.

- Fått en del tilbakemeldinger, og det er veldig mange som er overrasket over et sånt stort hopp. Folk synes at det er noe rart der.

- Men nå har jeg i hvert fall lært en ting: det hjelper å klage.