FÅR KRITIKK: Canadas statsminister måtte svare kritikerne, da et 18 år gammelt bilde ble publisert i Time Magazine. Video: CNN Vis mer

Justin Trudeau i trøbbel for gammelt bilde

- Jeg skulle visst bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober søker Canadas statsminister Justin Trudeau gjenvalg, men valgkampen har nok ikke gått som presidenten hadde håpet.

En korrupsjonsskandale har gitt ham mye å tenke på. og i august innrømmet statsministeren at han brøt de etiske reglene da han presset riksadvokaten til å droppe granskningen av et firma som var anklaget for korrupsjon.

Bildetrøbbel

Men onsdag fikk statsministeren mer å svare for. Da publiserte nemlig Time et 18 år gammelt bilde av statsministeren.

Bildet, som er tatt under en gallamiddag med temaet «Arabian Nights», viser den da 29 år gamle Trudeau iført en turban, i tillegg til at han har malt ansikt og hender helt svart. I lokale medier omtales det hele som en «brownface»-utkledning.

En talsmann for Trudeaus parti bekreftet i forbindelse med Times sak at det var statsministeren som var avbildet.

- Bildet ble tatt mens han underviste i Vancouver, under skolens årlig middag, som hadde kostymetemaet «arabiske netter». Han deltok sammen med venner og kolleger kledd som en karakter fra Aladdin, fortalte pressetalsperson Zita Astravas.

Denne typen utkledning har ofte blitt omtalt som rasistisk, det tok heller ikke lang tid før statsministeren fikk kritikk fra politiske motstandere.

Ledere for opposisjonspartiet, New Democratic Party, Jagmeet Singh, omtaler Trudeaus oppførsel som «forstyrrende» og «fornærmende».

- Det er å gjøre narr av hvordan folk lever og hvilke livserfaringer de har. Jeg mener han må svare for det. Jeg mener han må svare på hvorfor han gjorde det og hva han mener det sier om hva han tenker om folk som, på grunn av hvem de er, på grunn av hudfargen deres, møter utfordringer, barrierer og hindringer i livene sine, sier Singh, ifølge CBS News.

- Burde ikke gjort det

Seinere på kvelden, lokal tid, beklaget også statsministeren selv valget av utkledning under middagen i 2001.

- Jeg burde ikke gjort det. Jeg burde ha visst bedre, men jeg gjorde ikke det. Jeg beklager veldig, sier Trudeau til reportere, ifølge CBS News.

- Det var noe jeg ikke trodde var rasistisk da jeg gjorde det, men jeg innser at det var en rasistisk ting å gjøre og jeg beklager veldig.

Valgkampen i Canada ble som kjent sparket i gang for ei uke siden, men på spørsmål om han synes timingen på offentliggjøringen av bildet er uheldig, svarer statsministeren:

- Jeg angrer på at jeg gjorde det. Det handler ikke om timing, det handler om at jeg har gjort noe jeg ikke skulle gjort.

Trudeau sier at han også sminket ansiktet sitt da han gikk på videregående da han skulle synge «Day-O», en jamaicansk folkesang av den afroamerikanske sangeren og menneskerettighetsaktivisten Harry Belafonte, skriver New York Times.

- Jeg angrer sterkt på at jeg gjorde det, sier han, ifølge NTB.

Det var forretningsmannen Michael Adamson som ga bildet til Time. Han var en del av kollegiet til Trudeau i 2001, men var ikke til stede under festen. Da han fant bildet følte han at det burde bli offentliggjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer