Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justine ble drept da hun meldte fra om mulig voldtekt. Nå er en politimann siktet for drapet

Politimannen som skjøt og drepte en ubevæpnet australsk kvinne i Minneapolis i USA i fjor, er nå siktet for drap. 

DREPT: 17. juli 2017 ble Justine Damond Ruszczyk drept av politibetjent Mohamed Noor. Nå er politimannen siktet for drapet. Foto: Stephen Govel Photography / Handout/ File Photo via REUTERS / NTB scanpix
DREPT: 17. juli 2017 ble Justine Damond Ruszczyk drept av politibetjent Mohamed Noor. Nå er politimannen siktet for drapet. Foto: Stephen Govel Photography / Handout/ File Photo via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politibetjenten Mohamed Noor skjøt 15. juli i fjor Justine Damond Ruszczyk (40), en australsk statsborger bosatt i Minneapolis i Minnesota.

40-åringen hadde ringt til politiets nødnummer for å melde om en mulig voldtekt i nabolaget. Hun ble skutt da hun gikk mot politibilen som rykket ut til stedet.

Politibetjent Mohamed Noor har så langt ikke ønsket å forklare seg for etterforskerne, men det har hans kollega, Matthew Harrity, som kjørte politibilen den skjebnesvangre kvelden.

Hørte «en stemme og et dunk»

Justine Damond Ruszczyk ringte altså politiet for å melde fra om det hun trodde var et seksuelt overgrep utenfor huset sitt.

Ifølge aktor Mike Freeman skal Ruszczyk ha kommet mot politibilen bakfra, og ifølge Harrity skal dette ha skjedd omtrent samtidig som Noor meldte fra til politiets operasjonssentral om at de var ferdig med å undersøke saken Ruszczyk hadde ringt inn om, skriver The Guardian.

Ifølge Harritys forklaring skal han på dette tidspunktet ha hørt «en stemme og et dunk et sted bak ham på politibilen, og fikk et glimt av en persons hode og skuldrer utenfor bilvinduet på hans side».

Dette støtter politiets teorier om at Ruszczyk dunket borti bilen for å få politimennenes oppmerksomhet, før hun nærmet seg vinduet på sjåførens side.

- Jeg dør

I det Ruszczyk sto utenfor bilvinduet skal Harrity ha «hørt en lyd han beskrev som en lyspære som ramler på gulvet», han så et lysglimt og Noors utstrakte hånd over ham mot det åpne vinduet.

Harrity så ut av vinduet, der han så Ruszczyk ligge med hendene over et sår på venstre side. Før han gikk ut av bilen hørte Harrity det som trolig var Ruszczyk siste ord.

- Jeg dør.

Freeman forklarte tirsdag at hans oppgave i retten vil være å bevise at selv om Noor har hevdet at han fryktet for sitt liv, så var ikke den frykten «objektivt sett rimelig», og at bruken av skytevåpen dermed var unødvendig.

- Fra den korte tida mellom da Ruszczyk gikk mot patruljebilen, til betjent Noor avfyrte det dødelige skuddet, er det ikke noe bevis for at Noor møtte på noen trussel som rettferdiggjorde hans beslutning om å bruke dødelig makt, sier aktor Mike Freeman i Hennepin County tirsdag.

Freeman påpekte også at å bli drept av den personen man kontakter for å få hjelp er «uforklarlig».

DREPT AV POLTIET: Australske Justine Damond (40) ble skutt og drept av politiet i Minneapolis. Hva som skal ha forårsaket handlingen er uklart, og hendelsen etterforskes. Ifølge kvinnens stesønn skal kvinnen ha kontaktet politiet selv. Video: KSTP via AP Vis mer

Politisjef mistet jobben

Drapet på Ruszczyk vakte internasjonal oppsikt, kostet den lokale politisjefen jobben og fikk politidistriktet til å stille krav om at betjentenes kroppskameraer alltid må være påslått.

Noor har vært i lønnet permisjon siden skytingen. Han har ikke uttalt seg offentlig om saken og har avvist å svare på spørsmål fra etterforskerne.

Han overga seg selv for politiet etter at en arrestordre ble utstedt mot ham tirsdag. Hans advokat bekrefter pågripelsen, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Justines far, John Ruszczyk, og hennes forlovede, Don Damond, skriver i en felles uttalelse at familien applauderer avgjørelsen om å sikte Noor. De skriver også at de er fornøyd med at etterforskningen later til å grundig, og at de håper på å få en fellende dom.

«Ingen siktelser kan bringe Justine tilbake. Men, rettferdigheten krever at de som er ansvarlige for å hensynsløst drepe medborgere de har lovet å beskytte, stilles til ansvar, og dagens handlinger gjenspeiler det», heter det i uttalelsen, ifølge The Sydney Morning Herald.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!