Justisdepartementet avslørt: Overvåket journalisters telefonsamtaler

Amerikansk presse avslører.

- INGEN GOD BEGRUNNELSE: APs direktør, Gary Pruit, sendte mandag et brev til Justisministeren i USA, hvor han fordømmet at departementet skal ha loggført flere av hans journalister i nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP / Julie Fletcher / NTB Scanpix
- INGEN GOD BEGRUNNELSE: APs direktør, Gary Pruit, sendte mandag et brev til Justisministeren i USA, hvor han fordømmet at departementet skal ha loggført flere av hans journalister i nyhetsbyrået Associated Press. Foto: AP / Julie Fletcher / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) avslørte mandag at de over lengre tid hevder de har blitt loggført av det amerikanske justisdepartementet.

Loggføringen skal ha foregått over to måneder i mai og juni i 2012, og departementet skal ha tatt til seg blant annet numre til individuelle reportere og redaktører, og ført logger over innkommende og utgående anrop fra deres telefoner.

- Etter al-Qaida-sak Det er til nå ikke kjent nøyaktig hvorfor departementet ifølge AP avlyttet dem, men ifølge amerikanske medier startet overvåkningen etter at nyhetsbyrået publiserte en en sak om at etterretningstjenesten CIA hadde forhindret et al-Qaida-medlem i å sprenge et fly i fillebiter, på dagen ett år etter terrorgruppas leder, Osama bin Laden, ble drept.

Artikkelen ble publisert 7. mai 2012, og i saken siterte journalisten anonyme kilder. Det er dette som skal ha utløst loggføringen.

- Ingen god begrunnelse - Det finnes ingen god begrunnelse for en slik overtredelse og for å ha samlet telefonloggene til Associated Press og deres journalister, skrev APs direktør, Gary Pruitt, i et brev til justisminister Eric Holder, mandag, ifølge Huffington Post.

Direktøren ba samtidig om at samtlige filer blir sletta av departementet.

AP hadde vært i samtale med Det hvite hus og og CIA, og partene hadde blitt enige om å ikke publisere saken med en gang, fordi «operasjonen fortsatt var i gang». Da det ble klart at det ikke lenger var noen fare knyttet til publiseringen av saken, gjorde AP det - før den offisielle uttalelsen fra Obama-administrasjonen var offentliggjort.

- En spion for USA I tida etter publiseringen kom det fram at «bomberen» ikke var en del av al-Qaida, men var en spion på jobb for USA.

18. mai i fjor skal amerikanske myndigheter ha uttalt til nyhetsbyrået Reuters at APs artikkel hadde ført til at de måtte avslutte en militær operasjon de hadde håpet kunne pågå lenger, ifølge Huffington Post. 

Det hele har starta en pågående debatt i USA, hvor flere journalister og aktivister mener journalistene burde ha kunnet intervjue anonyme kilder uten å risikere å bli «etterforsket» av myndighetene.

- Må aldri skje igjen - Medienes formål er å holde folket informert, og de bør være fri til å gjøre nettopp det, uten å bli truet av uberettiget overvåkning. Justisministeren må forklare seg for folket, slik at vi kan være sikre på at denne typen skremsel aldri skjer igjen, sier Laura W. Murphy. Hun er direktør i American Civil Liberties Union (borgerrettsorganisasjon, journ. anm.) i Washington.

Det hvite hus har nå uttalt seg om saken.

- Utenom det som står i media har vi ingen kjennskap til at Justisdepartementet skal ha tatt APs telefonlogger. Vi er ikke involvert i avgjørelsen som tas i kriminalsaker - de sakene behandles individuelt av Justisdepartementet, og alle spørsmål knytta til kriminaletterforskning må rettes mot dem, sier Det hvite hus' pressetalsmann, Jay Carney, i en pressemelding mandag kveld.

Ifølge Fox News er antallet avlyttede journalister ukjent, men flere enn 100 reportere jobber i lokalet hvor de avlyttede telefonene var hadde base.

OVERVÅKET: Flere journalister i det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press skal ha blitt overvåket av landets Justisdepartement. Foto: AP / Jon Elswick / NTB Scanpix
OVERVÅKET: Flere journalister i det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press skal ha blitt overvåket av landets Justisdepartement. Foto: AP / Jon Elswick / NTB Scanpix Vis mer