ANKLAGER: Kun halvannen måned etter at han hadde tatt over som president i USA, anklaget Donald Trump sin forgjenger Barack Obama for å ha avlyttet ham under valgkampen. Foto: REUTERS / Jack Gruber / Pool via USA TODAY NETWORK / NTB scanpix
ANKLAGER: Kun halvannen måned etter at han hadde tatt over som president i USA, anklaget Donald Trump sin forgjenger Barack Obama for å ha avlyttet ham under valgkampen. Foto: REUTERS / Jack Gruber / Pool via USA TODAY NETWORK / NTB scanpixVis mer

Justisdepartementet avviser Trumps oppsiktsvekkende anklager mot Obama

- Ingen fortegnelser knyttet til avlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte enorm oppsikt da Trump i en rekke Twitter-meldinger 4. mars i år gikk til frontalangrep på Barack Obama med direkte anklager om at hans presidentforgjenger hadde overvåket ham under valgkampen.

«Forferdelig! Jeg fant nettopp ut at Obama «avlyttet» meg i Trump Tower like før seieren. Fant ingenting. Dette er McCarthy-isme», tvitret Trump.

McCarthy-isme var en referanse til senator Joseph McCarthy, som på slutten av 40- og begynnelsen av 50-tallet ledet an i en nådeløs kamp mot kommunister, der FBI blant annet benyttet seg av ulovlig avlytting.

«Alt vil komme ut!»

Trump fulgte siden opp med flere Twitter-meldinger i samme gata, blant annet denne:

«Hvor lavt har president Obama sunket for å avlytte telefonene mine under den hellige valgprosessen. Dette er Nixon/Watergate. Dårlig (eller syk) fyr!».

Trump skal den helga ha vært svært irritert og overbevist om at det ville bli bevist at han hadde rett. Trump-venn Christopher Ruddy, som eier det konservative nyhetsnettstedet Newsmax, fortalte til Washington Post at han den helga møtte Trump, og at Trump sa til ham: «Dette vil bli etterforsket. Alt vil komme ut. Det vil bli bevist at jeg har rett».

Obama svarte kort tid etter på anklagene via sin talsmann Kevin Lewis.

- Verken president Obama eller noe annet stabsmedlem i Det hvite hus beordret overvåkning av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, sa Lewis.

På tross av at flere avviste påstandene, bet det ikke på presidenten.

- Nei, han aksepterer ikke disse avvisningene, sa pressesekretær i Det hvite hus Sarah Huckabee Sanders.

- «Avlytting» i anførselstegn

Flere krevde at presidenten la fram bevis for sine påstander, deriblant den republikanske senatoren John McCain, men det nærmeste de kom var daværende pressetalsmann for Det hvite hus, Sean Spicers, forklaring.

Spicer sa at om man så nøye på Twitter-meldingene så skrev Trump «avlytting» i anførselstegn.

- Presidenten var klar på Twitter, det var «avlytting» i anførselstegn. Det betyr mange ulike overvåkningsmetoder, sa Spicer.

Men daværende FBI-sjef James Comey avviste også anklagene som fullstendig grunnløse.

- Det foreligger ingen informasjon som støtter opp om de Twitter-meldingen og vi har lett nøye innen FBI, sa Comey under en åpen høring i den amerikanske kongressen.

- Dette (avlytting) er heller ikke noe en president kunne beordret.

Heller ikke den amerikanske signal-etterretningsorganisasjonen, NSA, støttet Trumps påstander.

Avviser påstandene

Og nå bekrefter USAs justisdepartement at de ikke har noe bevis som underbygger Trumps avlyttingspåstander.

«Både FBI og NSD (justisdepartementets nasjonale sikkerhetsavdeling) bekrefter at de ikke har noen fortegnelser knyttet til avlytting som beskrevet i Twitter-meldinger 4. mars 2017», heter det i ferske rettsdokumenter fra justisdepartementet.

Rettsbegjæringen kom fredag kveld som svar på et søksmål fra American Oversight, en organisasjon som kjemper for offentlighet, skriver CNN.

På spørsmål om opplysningene som framkommer i rettsdokumentene, svarte pressesekretær i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders, at Det hvite hus har respondert på dette for flere uker siden.

- Dette er ikke nyheter, sa Sanders, ifølge Politico.