ÉN UT, TO INN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo og påtroppende forsvarsminister Espen Barth-Eide foran slottet i Oslo fredag formiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ÉN UT, TO INN: Statsminister Jens Stoltenberg sammen med påtroppende justisminister Grete Faremo og påtroppende forsvarsminister Espen Barth-Eide foran slottet i Oslo fredag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Justisdepartementet får nytt navn

Knut Storberget går av som justisminister; Grete Faremo tar over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Knut Storberget (Ap) går av etter seks år; Grete Faremo (Ap) tar over jobben. Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) blir ny forsvarsminister.

I tillegg omorganiseres Justisdepartementet og får nytt navn, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressekonferanse etter dagens statsråd.

- Kongen i statsråd har gitt Storberget avskjed i nåde etter søknad, sier Stoltenberg, og legger til at Storberget ønsket å gå av allerede etter kommunevalget. Han beskriver avgangen som «vemodig».

- Det er en god stund siden han tok opp med meg at han ønsket avløsning. Han hadde avtalt med familien at han ønsket å gå av, men på grunn av 22. juli ble han sittende i stillingen, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier Storberget er «blant de justisministerene som har sittet lengst i norgeshistorien», og skrøt av hans innsats siden starten i 2005.

- Han har gjennomført en betydelig innsats og styrket vår kamp for trygghet og mot kriminalitet, sier Stoltenberg.

Nytt navn Utskiftingen medfører også andre endringer for Justis- og politidepartementet. Blant annet skal navnet endres for å «synliggjøre» en bedre evne til krisehåndtering og styrket sikkerhets- og beredskapsfunksjon i fredstid, ifølge Stoltenberg.

- Departementet vil i denne forbindelse bli tilført økte ressurser. For å synliggjøre disse endringene er det i dag besluttet at Justis- og politidepartementet fra 1. januar 2012 endrer navn til Justis- og beredskapsdepartementet, ifølge statsministeren.

«For å sikre at Norge kan møte de risiko- og sårbarhetsutfordringer samfunnet står overfor, skal Justis- og politidepartementets ansvar for samfunnets sikkerhets- og beredskapsfunksjoner i fredstid tydeliggjøres og styrkes. Departementets rolle som pådriver for at andre departementer og offentlige virksomheter er bevisste på og følger opp sitt beredskapsansvar, vil også bli styrket. Videre skal den interne organiseringen gjennomgås for å bedre departementets evne til krisehåndtering», heter det i en pressemelding. 

- Ser fram til samarbeidet Grete Faremo, som har vært forsvarsminister siden 2009, har tidligere vært justisminister i perioden 1992-1996.

- Hun er en person som får ting gjort og får resultater. Slik jeg kjenner henne er hun en god person til å lede et departement, sier Stoltenberg under pressekonferansen.

Statssekretær Espen Barth Eide, som nå nå over jobben som forsvarsminister, har vært statssekretær i Forsvarsdepartementet i fem år.

- Bart Eide er en usedvanlig kunnskapsrik forsvarspolitiker. I tillegg til erfaringen som politiker, er han svært dyktig på sitt felt og kan sakene. Dette gjør ham skikket i den nye stillingen. Jeg ser fram til å samarbeide med disse to personene, sier Stoltenberg.