- Justisdepartementet gambler med rettssikkerhet

- Justisdepartementet gambler med rettssikkerheten i norske rettssaler.

Slår alarm:  - Å lede psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon er en stor oppgave. Dette er ikke et venstrehåndsarbeid, sier Gunnar Johannessen, nestleder i psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Sondre Holvik
Slår alarm: - Å lede psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon er en stor oppgave. Dette er ikke et venstrehåndsarbeid, sier Gunnar Johannessen, nestleder i psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon. Foto: Sondre Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kraftsalven kommer fra psykiater Gunnar Johannessen, nestleder i psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon. 

Johannessen støtter fullt opp om Synne Sørheim, som i forrige uke trakk seg med øyeblikkelig virkning fra vervet som leder av kommisjonen psykiatriske gruppe, slik Dagbladet skriver i dag

Begrense risikoen for justismord Gruppa har i praksis som oppgave å begrense risikoen for justismord bl.a. ved rettergang mot noen av samfunnets farligste — som utilregnelige draps- volds- og voldtektsmenn.

Sørheim trakk seg fordi hun mener arbeidsvilkårene satt av Statens sivilrettsforvaltning, et organ underlagt justisdepartementet, er for dårlige til å gjøre en forsvarlig jobb.

Gruppas nestleder, Gunnar Johannesen, til daglig psykiater og lege ved Arendal sykehus, har takket nei til å sluttbehandle sakene lederen Sørheim har sendt kommisjonen i retur.

Pr i dag har dermed kvalitetsikringen av sakkyndigrapporter i noen av landets mest alvorlige sraffesaker stoppet fullstendig opp. I går ettermiddag sto nærmere 50 sakkyndigrapporter ubehandlet. Psykater-krisa kan innebære at en rekke rettssaker etter hvert må utsettes.

Johannessen er soleklar på hvorfor han ikke vil sluttbehandle den avgåtte lederens saker — og de nye som daglig strømmer inn.

- Ikke et venstrehånds-arbeid - Å lede psykiatrisk gruppe i Rettsmedisinsk kommisjon er en stor oppgave. Lederen skal garantere for kvalitet og være en premissgiver for rettssikkerheten i norsk rettsvesen. Dette er ikke et venstrehåndsarbeid. Dette er ikke et verv man bare hopper inn og overtar. Gjør man en feil her, får man saken i retur i gjenopptakelseskommisjonen om ti-tolv år, sier Johannessen til Dagbladet.  

- Stiller du deg bak Sørheims kritikk av rammevilkårene for ledervervet i psykiatrisk gruppe. Hun mener det ikke lenger er mulig å gjøre en forsvarlig jobb?

- Ja. Sørheim er ikke blitt tildelt ressurser til å gjøre jobben hun er satt til å gjøre. Å drive saksbehandling over kjøkkenbordet, når man skal gi premisser til det norske rettsvesen, er ikke holdbart over tid.

På spørsmål om hvor skoen trykker, viser Johannessen til at lederen av psykiatrisk gruppe har en rekke oppgaver utover å kvalitetssikre sakkyndigrapporter for rettsapparatet.

- Psykiatrisk gruppe får ofte spørsmål fra rettens aktører — spørsmål det haster å få svar på. Vi er ikke levende leksikoner som husker alle mulige ting. For å kunne gi fornuftige svar, er vi avhengig av tilgang til databasene som kan gi opplysninger om spørsmålene. Det betyr at lederen må ha et kontor der databasene befinner seg. Lederen må også ha tilgang til et sekretariat, som kan hjelpe til å finne svar kjapt. Disse oppgavene kan ikke gjøres fra en kjøkkenbenk, sier Johannessen.

- Spiller hasard - Spiller justisdepartementet, som det ansvarlige departementet, hasard med norsk rettssikkerhet, slik situasjonen er nå?

- Ja, absolutt. Vi har sett domsavsigelser ganske nylig som bekrefter hvor alvorlig situasjonen er. I en konkret rettssak ble en erklæring fra en sakkyndig ikke lagt til grunn av retten, fordi den ikke var kvalitetssikret av Rettsmedisinsk kommisjon. Hadde erklæringen blitt lagt til grunn, ville straffen trolig blitt strengere for tiltalte. Så det finnes allerede rettsavgjørelser som viser hvor viktig dette er.  

- Er lederen av Rettsmedisinsk kommisjon, Tarjei Rygnestad, en god støttespiller for psykiatrisk gruppe?  

- Min lille kontakt i forhold til akkurat det, er at jeg på et møte for ledere og nestledere annonserte viktigheten av at psykiatrisk gruppe hadde kontakt med Riksadvokaten. Da ble det sagt at ved neste møte burde ledere og nestledere være til stede på dette møtet. Men på neste møtet med Riksadvokaten var det likevel ikke interessant å ha oss med. Det var litt overraskende, sier Gunnar Johannessen, nestleder i DRKs psykiatriske gruppe.

Støtter avgått leder Avgått leder Synne Sørheim får støtte fra flere hold. Også Kirsten Rasmussen, Norges eneste professor i rettspsykologi, trakk seg fra psykiatrisk gruppe i forrige uke.

- Det nok er flere som reagerer på gruppas rammevilkår, uten at jeg har lyst til å føre noen debatt om dette i pressen, sier Rasmussen til Dagbladet.

Randi Rosenqvist ledet i mange år både Rettsmedisinsk kommisjon og psykiatrisk gruppe, inntil sistnevnte ble overtatt av Sørheim våren 2009.

Rosenqvist mistenker at dagens krise skjer «som følge av at Statens sivilrettsforvaltning mangler forståelse for den faglige virksomheten den rettmedisinske kommisjon bedriver».  

FAKTA Rettsmedisinsk kommisjon

• Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) er en nasjonal kommisjon oppnevnt av justisdepartementet.

• Hovedoppgave er å foreta en ekstern kvalitetssikring av alle rettsmedisinske sakkyndigvurderinger avgitt i straffesaker.

• Kommisjonen er også høringsinnstans i enkelte saker, arrangerer kurs og samarbeider med fagfeltet for at rettmedisinsk sakkyndighet skal utføres og forstås best mulig.

Kommisjonen behandler sakkyndigvurderinger innenfor feltene rettstoksikologi, rettsgenetikk, rettspatologi, klinisk medisin og rettspsykiatri/-psykologi.

Kilde: Statens sivilrettsforvaltning

Hun viser bl.a. til at den angivelige detaljstyringen og marginaliseringen av Sørheims rolle, har skjedd samtidig med en økning av antall juriststillinger i kommisjonens sekretariat. Dette er jurister som ikke har rettsmedisinsk kompetnse, påpeker hun.  

- Ønsker å ta kontroll - Jeg tror det er et bevisst ønske fra noen at Rettsmedisinsk kommisjon skal bli mindre viktig, og at juristene skal overta en del av de faglige oppgavene rettsmedisinerne til nå har utført.   

- Jeg syns det er ille at justisdepartementet  og Statens sivilrettsforvaltning har latt det gå så langt som dette, sier Rosenqvist.  

Hun mener departementet eller politisk ledelse nå bør sørge for at Rettsmedisinsk kommisjon framstår som selvstendig, f. eks. med en leder i fast stilling, med egen jurist og personalsjef.

Avdelingsdirektør Thomas Bornø har tidligere i dag avvist overfor Dagbladet at Statens sivilrettsforvaltning forsøker å legge begrensninger i arbeidet til Rettsmedisinsk kommisjon.

- Vil hjelpe oss Tarjei Rygnestad, leder av kommisjonen, stiller seg uforstående til kritikken av sivilrettsforvaltningen.

- Jeg føler ikke at forvaltningen forsøker å ta kontroll over kommisjonen. Tvert i mot opplever jeg at den forsøker å hjelpe oss, sier Rygnestad til Dagbladet.

At forvaltningen har ansatt flere jurister i kommisjonens sekretariat, betyr bare at den juristfaglige bistanden er styrket, noe han anser som positivt.

Han påpeker også at han sørget for at lederen av psykiatrisk gruppe var med på årets møte med Riksadvokaten, og mener lederen var innforstått med at det kke var nødvendig at også nestlederen deltok i møtet.

- Min høyeste prioritet Rygnestad hadde i ettermiddag fortsatt ikke funnet noen i psykiatrisk gruppe som er villig til å sluttbehandle sakkyndigerklæringene som daglig hoper seg opp.

- Jeg må få understreke at problemene vi nå står oppe i, ikke er noe jeg tar lett på. Min håndtering av dette får andre bedømme. Men å få løst disse problemene, har nå min høyeste prioritet, sier Rygnestad til Dagbladet.

Bekymret: Tidligere leder av Rettsmedisinsk kommisjon, Randi Rosenqvist, er bekymret for kommisjonens uavhengighet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
Bekymret: Tidligere leder av Rettsmedisinsk kommisjon, Randi Rosenqvist, er bekymret for kommisjonens uavhengighet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer