BLIR: Mullah Krekar i Høyesterett når retten fastslår at Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. I går truet kurderen med ublide konsekvenser for det norske samfunnet om han blir kastet ut av landet. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BLIR: Mullah Krekar i Høyesterett når retten fastslår at Krekar er en trussel mot rikets sikkerhet. I går truet kurderen med ublide konsekvenser for det norske samfunnet om han blir kastet ut av landet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Justisdepartementet: Krekar, et paradoks

Uskyldige irakere tvangssendes ut av landet, mens mulla Krekar får lov til å bli boende i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Justisdepartementet innrømmer at det er et paradoks at uskyldige irakere tvangssendes ut av landet, mens mulla Krekar får lov til å bli boende i Oslo.

Krekar risikerer dødsstraff i Irak, og kan dermed ikke utvises til landet. Det er norske myndigheters standpunkt, og i tillegg er Norge bundet av internasjonale forpliktelser.

- Det er naturligvis et paradoks at vi returnerer de som ikke har gjort noe straffbart, men ikke Krekar som er beskyldt for å være en trussel mot rikets sikkerhet, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet til NTB.

Tidligere i uken ble ni irakere tvangsutsendt til Bagdad, noe FN advarer mot, mens Krekar torsdag kom med nye trusler.

- Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, skal Krekar ha sagt, ifølge TV 2.

- Jeg har bare fått dette referert, men det er helt sikkert riktig. Han kommer med jevne mellomrom med sine synspunkter, som er gjennomgående forkastelige på alle måter, sier Lønseth.

Boikotter norske medier - Det er politi og påtalemyndighet som vurderer om noen har begått lovbrudd, og alle skal være glade for at det ikke er politikerne som gjør det. Men jeg tar for gitt at påtalemyndigheten skal vurdere dette, sier statssekretæren.

Krekars uttalelser falt under en pressekonferanse for den internasjonale pressen. Mullaen boikotter norske medier, som listes opp som en av hans fiender.

Krekar klargjorde ikke hvem som ville stå bak eventuelle represalier.

- Jeg vet ikke hvem. Ansar al-Islam, al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa den tidligere Ansar al-Islam-lederen.

Etter uttalelsene gjorde Frp-leder Siv Jensen det klart at hun ville anmelde Krekar. Anmeldelsen skulle hun levere i Oslo fredag.

- Ingen endring  - Mulla Krekar kommer med forkastelige uttalelser med en to-tre måneders mellomrom. Hvor konkrete de er, varierer fra gang til gang, sier Lønseth.

Statssekretæren understreker at ingenting Krekar kan si, kan føre til endringer i hans status, verken føre til at han blir værende i Norge, eller utvist før forsikringene fra Irak er på plass.

- Disse uttalelsene er vel de mer direkte som er registrert fra ham, men om det er straffbart, overlater vi til politiet og påtalemyndigheten, sier Lønseth til NTB.
(NTB)