Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisdepartementet med nytt voldtektsråd

Ber voldtektsofre dra til overgrepsmottaket før de vurderer å anmelde et overgrep.

NYTT UTSPILL I DAG: Her er statssekretær i justis-og politidepartementet Astri Aas-Hansen med partikollega Hadia Tajik på voldtektsmottaket ved en tidligere anledning. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
NYTT UTSPILL I DAG: Her er statssekretær i justis-og politidepartementet Astri Aas-Hansen med partikollega Hadia Tajik på voldtektsmottaket ved en tidligere anledning. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag besøkte Arbeiderpartiet overgrepsmottaket i Oslo for å få innspill til sin nye handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Politikerne fikk mange faglige innspill til tiltak mot overgrep.

Det er 23 overgrepsmottak i Norge, og det skal være minst et i hvert fylke. Mottaket i Oslo er landets travleste med 373 henvendelser i 2010. Likevel er det kun 38 av disse henvendelsene som ender med saker som havner i rettsvesenet.

- Rundt halvparten av de som kommer til oss ønsker å anmelde. Disse er ofte unge, de kjente overgriperen og voldtekten har skjedd gjennom verbal tvang. Har det gått lang tid siden overgrepet skjedde, er det vanligere å gå til politiet, og ikke komme til oss, sier Helle Nesvold, Overlege ved overgrepsmottaket i Oslo.

Mottaket kan tilby medisinsk assistanse, krisehjelp og rettsmedisinske undersøkelser, hvis overgrepsofferet ønsker det.

- Dra på mottak uansett Statssekretær Astri Aas-Hansen fra Justis- og politidepartementet endret tone etter å ha hørt på spisskompetansen fra overlegene ved overgrepsmottaket.

- Etter det jeg hører fra dere nå tenker jeg at vi bør oppfordre ofrene til å oppsøke et mottak uansett. Tidligere har vi vært veldig opptatt av at en må anmelde. Kanskje en heller bør oppfordre til å oppsøke overgrepsmottakene før en er sikker på om en ønsker å anmelde? Da øker sjansene for å sikre bevis tidlig, og du får krisehjelp, sier Aas-Hansen.

Ferske fysiske bevis er ikke nok for å få ned henleggelsesprosenten, mener Kari-Janne Lid, leder ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt. De to hovedårsakene til at voldtektssaker blir henlagt er at gjerningsmannen er ukjent og at det ikke er gode nok bevis.

- Politiet har klart fordel av at fornærmede oppsøker mottaket raskere. Slik kan fysiske bevis bli bedre ivaretatt. Det som er særegent med sedelighetssaker er at det ofte ikke er noen vitner og mye ord mot ord, sier Lid.

I underkant av 500 voldtekter har blitt anmeldt hittil i år, viser politiets egen halvårsrapport. Det er en økning på 14,7 prosent. Samtidig har oppklaringsprosenten for seksualforbrytelser gått ned.

Rus skaper henleggelser Lid forteller at begge parter ofte er beruset, og det gjør det vanskeligere å bruke forklaringene som bevis.

- Rus er også en risikofaktor jenter må være seg bevisst, selv om det ikke unnskylder en voldtekt, sier Lid.

Politiet får støtte fra Anne Kathrine Nore, Avdelingsoverlege ved avdeling for allmennmedisin ved Oslo legevakt:

- Du går ikke rundt full i miniskjørt midt på natta, på samme måte som du ikke svømmer med blodige bein når det er i hai i havet, slår Nore fast og vekker latter i den kvinnedominerte Ap-gjengen.

Byrådskandidat Bettina Thorvik fra Oslo Arbeiderparti var klar på at hun ønsker strengere skjenkeregler, men ved overgrepsmottaket mener man dette bare er en liten del av løsningen.

- Overgrepsofferet har vært ruspåvirket i 90 prosent av de henvendelsene vi får. Jeg vil likevel ikke si at det er en direkte sammenheng mellom skjenkeregler og disse tilfellene. Mye skjer på private fester, sier Nesvold.

Seksuelle grenser Bedre informasjon om seksuelle grenser gjennom helsesøstertjenesten og helsestasjoner var et av tiltakene Ap-politikerne foreslo.

- Man har ikke sex med ei drita jente. Når dette skjer, er det klart at det trengs en endring i folks seksualmoral, mente Aas-Hansen.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik vil at Oslo skal lære av Stavanger for å få ned tallet på overfallsvoldtekter.

I mange tilfeller har gjerningsmannen utenlandsk bakgrunn. Undervisning i nordisk oppførsel på flyktningmottakene er et av tiltakene Stavanger har gjennomført i et samarbeid mellom mange etater og institusjoner

- Norsk drikkekultur er for mange utenlandske menn ganske eksotisk. Vi må også styrke seksualundervisningen generelt, og jobbe med grensesetting, sier Tajik.

(NTB)

- OFTE UNGE OFRE: Det sier Helle Nesvold, overlege ved overgrepsmottaket i Oslo. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
- OFTE UNGE OFRE: Det sier Helle Nesvold, overlege ved overgrepsmottaket i Oslo. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer