Twitter

Justisdepartementet om heste-tweet: - Menneskelig svikt

- Veldig alvorlig, sier IKT-ekspert om tweeten, som ble slettet etter kort tid.

HESTE-TWEET: Justisdepartementets 37 500 følgere fikk denne beskjeden i feeden sin lørdag ettermiddag. Foto: Skjermdump / Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«I reached level 2 with my horse Beauty!», var ordlyden i en tweet publisert av Justisdepartementet lørdag ettermiddag.

Kort tid seinere ble Twitter-meldingen fjernet.

- Vi har slettet tweeten nå, sa pressekontakt Raheela Chaudhry til Dagbladet. Hun la til at Justisdepartementet tar saken videre med IKT.

Ved 17.30-tida opplyser pressekontakten at de har fått klarhet i hva som har skjedd:

- Vi har kontroll. Menneskelig svikt.

Foto: Skjermdump / Twitter

Foto: Skjermdump / Twitter

Vis mer

Chaudhry vil ikke utdype hva den menneskelige svikten består i, annet enn at det «bare er en liten feil som har skjedd».

Dagbladet har spurt om hvilke konsekvenser hendelsen får for personen som har gjort feil, og hvilke konsekvenser hendelsen får for Justisdepartementets sikkerhetsrutiner.

Chaudhry henviser til Twitter, der departementet lørdag kveld har kommentert hendelsen på følgende vis:

I tillegg til det spøkefulle bildet av justisminister Monica Mæland (H) med en firbeint kamerat, har departementet delt en hakket mer alvorlig beskjed:

«Kontoen til Justisdepartementet har ikke blitt hacket, ei heller blitt angrepet av virus. Her har det rett og slett skjedd en menneskelig feil. Nå er alt under kontroll, og passord er skiftet.»

En håndfull har tilgang

Et skjermdump som Dagbladet har tilgang på, viser at heste-tweeten ble publisert klokka 16.03 lørdag ettermiddag.

- Når ble dere oppmerksomme på tweeten?

- For noen få minutter siden, sier Chaudhry til Dagbladet rundt klokka 16.22. Justisdepartementet hadde ikke kontroll på hva som hadde skjedd på daværende tidspunkt, men mistenkte ikke virus eller hacking.

Det er en håndfull ansatte som har tilgang til Justisdepartementets Twitter-konto, opplyser Chaudhry.

TWITTER TABBE: Donald Trump ville gratulere vinneren av Super Bowl, men bommet på geografikunnskapene. Video: CNN/TWITTER Vis mer

IKT-ekspert: - Veldig alvorlig

Før saken ble oppklart sa Torgeir Waterhouse, IKT-ekspert og partner i Otte, at det trolig er ett av to som har skjedd her:

- Enten er det uvedkommende som har fått kontroll over kontoen. Eller så er det noen som er på jobb som har rotet med kontoer - at de har satt opp flere kontoer i Twitter-appen, og rotet med hvilken de bruker. Det kan hende man har synkronisert Twitter-kontoen sin mot et spill.

Hvis uvedkommende er involvert, kan det enten være fordi de har tilgang på kontoen, eller at de har tilgang til noens utstyr, hvor kontoen er pålogget, ifølge Waterhouse.

Uansett om det er snakk om uhell eller innbrudd, bør Justisdepartementet se nærmere på sikkerheten, mener han.

- Dette er veldig alvorlig. Dette er en av regjeringens kontaktflater.

IKT-EKSPERT: Torgeir Waterhouse. Foto: IKT-Norge
IKT-EKSPERT: Torgeir Waterhouse. Foto: IKT-Norge Vis mer

- Hvilke grep bør Justisdepartementet ta nå?

- Punkt én er å passe på at de har kontroll over kontoen. Punkt to er å endre passord, og sørge for høyest mulig sikkerhet. De bør ha to-faktor-autentisering: Har du rett brukernavn og passord må du i tillegg inn med en midlertidig kode for å komme inn. Sånn bør det selvfølgelig være fortløpende, så man ikke kan være permanent innlogget.

Følgene av heste-tweeten vil avhenge av hva som faktisk har skjedd.

- Er det et uhell må man stramme inn rutinene. Ansatte kan ikke ha denne type uhell. Og hvis noen har kommet seg inn på ulovlig vis, må det politianmeldes, sier Waterhouse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer