PSYKISK SYKE: I kjelleren på Ila fengsel ligger Avdeling G, der noen av landets farligste fanger soner. Foto: Jacques Hvistendahl
PSYKISK SYKE: I kjelleren på Ila fengsel ligger Avdeling G, der noen av landets farligste fanger soner. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Justisdepartementet: Tar lengst tid å få til egen enhet for psykisk syke

For å unngå isolasjonsskader foreslår Helsedirektoratet og Kriminalomsorgen å opprette en egen avdeling for farlige og psykisk syke innsatte. Det skjer neppe med det første, ifølge Ove Vanebo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STATSSEKRETÆR:  Statssekretær Ove Vanebo ved Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STATSSEKRETÆR:  Statssekretær Ove Vanebo ved Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Åtte av i alt 16 tiltak som foreslås i en ny rapport for hvordan man kan bedre soningsforholdene til noen av landets sykeste og farligste fanger, ligger under Justisdepartementets ansvar.

Det forteller statssekretær i justisdepartementet, Ove Vanebo (Frp) til Dagbladet.

Og en rekke av disse tiltakene kan gjennomføres på kort sikt, sier han.

- Cirka halvparten er det mulig å gjennomføre med dagens økonomiske rammer, og vi er allerede i gang med noen av dem - blant annet en handlingsplan om forebygging av selvmord i fengsel. To ytterliggere tiltak bør vi også greie på kort sikt, mens de to siste tiltakene vil kreve mer ressurser, sier Vanebo.

- Tar tid

I rapporten, som er utarbeidet av Helsedirektoratet og Kriminalomsorgen, legges det vekt på behovet for opprettelsen av en nasjonal, forsterket fellesskapsavdeling for innsatte med sterkt aggressiv atferd og psykiske lidelser.

Vanebo legger ikke skjul på at dette er et av de mer krevende gjennomførbare tiltakene.

- Egne enheter for innsatte med psykiske lidelser eller psykiske utviklingshemninger er det som vil koste mest, sier han.

- Er det dette som vil ta lengst tid å få på plass?

- Ja, det ligger i sakens natur. Alt av jobb med infrastruktur og bygningsmasse er noe som tar tid, sier Vanebo og viser til at mange av landets fengsler er gamle bygninger.

Jevnlig dialog

I kjelleren på Ila fengsel soner noen av landets farligste fanger. Teamet som jobber med de innsatte her mener soningsforholdene er umenneskelige og uverdige.

Vanebo viser til at regjeringen siden 2013 årlig har bevilget 10 millioner kroner til teamet på Ila.

- Vi er opptatt av at man kan redusere isolasjonsvirkningene, og mener at opprettelsen av teamet på Ila har bedret situasjonen for de innsatte der. Vi har likevel en jevnlig dialog med de ulike fagorganisasjonene i kriminalomsorgen for å holde oss oppdatert på situasjonen, sier Vanebo.

Blir offentliggjort

I Dagbladet i går sa stortingspolitiker Hårek Elvenes at det er viktig at den nye rapporten brukes aktivt og ikke ender i en departementsskuff.

- Jeg er helt enig med Elvenes i det, sier Vanebo - som forteller at rapporten, som ble ferdigstilt i mai, nå vil bli offentlig tilgjengelig.

- Rapporten vil ikke ende opp i en skuff. Vi tar skader på innsatte i norske fengsel på høyeste alvor, sier Vanebo, som ikke vil si noe om hvorvidt det vil bevilges mer penger til dette feltet i statsbudsjettet som legges fram på torsdag.

- Hva vil det koste å gjennomføre alle tiltakene som foreslås i rapporten?

- Rapporten er til behandling, og vi ser på hva det er mulig å få til.

- Hva haster mest?

- Det er vanskelig å sette forebygging opp mot psykiske lidelser. Vi tenker det er viktig å begynne med å ta tak i det som kan gjøres raskt.