Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisdepartementet vil bruke detektor i våpenjakt

STAVANGER: For å avsløre ulovlige våpen vil Justisdepartementet foreslå utvidet adgang til personundersøkelse, og vil kjøpe inn metalldetektorer til landets politidistrikter. Flere er skeptiske til forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å gi politiet utvidet adgang og mulighet til å undersøke om personer bærer våpen, håper myndighetene på å kunne forebygge den økende bruken av kniv og skytevåpen, skriver Stavanger Aftenblad.

I dag må politiet ha skjellig grunn til mistanke for å ransake personer, det vil si at sannsynligheten for å finne våpen må være over 50 prosent.

Det nye forslaget innebærer at kravene til mistanke ikke behøver være like strenge.

En til hver

Justisdepartementet foreslår at det kjøpes inn en metalldetektor til hvert politidistrikt. Hver detektor koster cirka 4.000 kroner, og investeringen vil totalt komme på rundt 200.000 kroner.

Hvis detektoren gir utslag, skal det gjennomføres ordinær visitasjon ved mistanke om at en person bærer ulovlig våpen.

Det er bare politifolk med spesialopplæring som skal kunne utføre denne formen for ransaking.

I tillegg må tjenestemannen i hvert enkelt tilfelle innhente tillatelse fra overordnet sjef.

Skeptisk

Forslaget om bruk av metalldetektor ved ransaking kom opprinnelig fra riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Tidligere justisminister Aud-Inger Aure var skeptisk til forslaget. Hun mente det ville bryte med menneskerettskonvensjonen.

Assisterende politimester Leif O. Topnes i Stavanger tror ikke tiltaket vil oppnå ønsket effekt. Han mener dagens lovverk er tilstrekkelig. (NTB)