VIL HØRE PÅ INNSPILL:  Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier han gjerne vil høre på innspill fra Barneombudet. I dag skreiv Dagbladet at en fersk rapport slår fast at mindreårige blir misbrukt av kriminelle i Oslo. Nå inviterer Lønseth forfatterne av rapporten til departementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL HØRE PÅ INNSPILL: Statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth sier han gjerne vil høre på innspill fra Barneombudet. I dag skreiv Dagbladet at en fersk rapport slår fast at mindreårige blir misbrukt av kriminelle i Oslo. Nå inviterer Lønseth forfatterne av rapporten til departementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

Justisdepartementet vil granske slave-sakene

- Dette er svært bekymringsfullt og selvfølgelig helt uholdbart, sier statssekretær Pål Lønseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens Dagbladet forteller lederen av oppvektsseksjonen i bydel St. Hanshaugen i Oslo, Børge Njå, om urovekkende funn i en ny rapport:

Det er en tendens til økning i antall mistenkte ofre for menneskehandel i Oslo, og de har sett flere tilfeller der barn er blitt smuglet fra land i Østen via Russland for å brukes i tvangsarbeid i Norge.

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, mener funnene er svært bekymringsfulle.

- Dette trenger vi førstehåndskunnskap om i politisk ledelse, og derfor vil jeg invitere Njp til å komme og legge fram de funnene tiltaksenhten beskriver. Dette er bekymringsfulle utviklingstrekk, og det er fullstendig uakseptabelt å utnytte barn på den måten. Enten om de er ofre for organisert kriminalitet eller settes til husarbeid kan det ikke aksepteres på noen måte.

- Asylbarn er utsatt I funnene omtales unge asylsøkere som en utsatt gruppe. Lønseth forteller at dét ikke er ukjent for departementet.

- Dette er alvorlige straffbare forhold. Vi gjør ulike tiltak for å motvirke dette og barnevernet har en betydelig rolle her. De har blant annet fått en hjemmel der de kan plassere barna i institusjon uten samtykke, og det er bra at de kan bruke den. Unge asylsøkere kommer hit aleine, og det gjør dem utsatt. Jeg er bekymret for utviklingen, sier Lønseth.

Han mener imidlertid ikke funnene tilsier at flere barn skal bør få innvilget opphold i landet. Han peker på at det kan gi en ond sirkel av flere barn som kommer og er i en sårbar situasjon.

Tidligere i dag kom Barneombudet med ramsalt kritikk av myndighetene.

- Vi har ikke et system som tar vare på disse barna i dag, sier hun til Dagbladet.

- Lutter øre Og statssekretæren sier han gjerne vil ha hjelp.

- Dette er et veldig komplekts problem, og en utfordring som justissektoren ikke kan løse aleine. Vi har ulike tiltak som man kan diskutere i hvilken grad de fungerer. Jeg er lutter øre, sier han.

Likevel peker statssekretæren også på instrukser som i dag ligger på plass.

- Når noen forsvinner fra mottak skal politiet varsles. Hvis noen kommer over barn som enten utfører kriminalitet eller blir utsatt for det, skal barnevernet varsles. Men det kan være at rutiner som bør ettergås eller forbedres, det er jeg åpen for å diskutere, sier han.

Men han vil ikkae ha noe av Frp's forslag om å sette asylbarna i lukkede mottak.

- Prinsipielt er det vanskelig å låse inn mennesker i fengsel fordi de er offer for krim, sier Lønseth.