Justisdepartementet vil nekte sexovergripere ny au pair

Nye regler vil gi karantene for vertsfamilier som forgriper seg seksuelt mot en au pair.

ÅPENBART: - I tilfeller der vertsfamilier forgriper seg seksuelt mot sin au pair, er det åpenbart at de skal ilegges karantene, og da vil de ikke få en ny au pair, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet. Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
ÅPENBART: - I tilfeller der vertsfamilier forgriper seg seksuelt mot sin au pair, er det åpenbart at de skal ilegges karantene, og da vil de ikke få en ny au pair, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet. Arkivfoto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementet strammer nå grepet overfor dem som utnytter sine au pairer som billig arbeidskraft - eller til å skaffe seg sex. Nå pågår en høring, og nye regler skal etter planen være på plass 1. januar neste år.

Karantene, kursing i plikter og rettigheter og en egen støttetelefon for au pairer er noen av oppryddingstiltakene.

Karantene Dermed blir det vanskeligere å få ny au pair for dem som forgriper seg mot sine au pairer.
- I tilfeller der vertsfamilier forgriper seg seksuelt mot sin au pair, er det åpenbart at de skal ilegges karantene, og da vil de ikke få en ny au pair, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet.

Dagbladet omtalte igår en alenefar som fikk ny au pair mens han var under etterforskning og senere ble tiltalt for et seksuelt overgrep mot den forrige au pairen.

Mannen er nå dømt til to års fengsel og til å betale au pairen 125.000 kroner i erstatning.

Sosial dumping Men heller ikke med det nye regelverket er det helt utelukket at mannen senere kan få en ny au pair.

- Han ville med de nye reglene få karantene, og ville ikke få vertsfamilietillatelse i karantenetida, og så blir det en konkret vurdering fra Utlendingsdirektoratet om han skal gis tillatelse ved en senere anledning, sier Lønseth til Dagbladet.

Han tror mye av problemene med utnyttelse av au pairer, og sosial dumping, vil løses med strengere regler kombinert med at det skal bli lettere å bytte vertsfamilie, og at Utlendingsdirektoratet oppretter en rådgivningstelefon.

Ikke kontroll Departementet vil ikke la kvinner med egne barn komme til Norge som au pair. Lønseth mener dette vil stoppe dem som ikke er motivert av kulturutveksling, som er formålet, men som er ute etter arbeidstillatelse.

Noen egen kontroll med au pair-ordningen er det derimot ikke planer om.

UTNYTTES: - Jeg registrerer at det er flere og flere tilfeller av at au pairer og praktikanter utnyttes, sier lederen i Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (FrP)
UTNYTTES: - Jeg registrerer at det er flere og flere tilfeller av at au pairer og praktikanter utnyttes, sier lederen i Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (FrP) Vis mer

- Jeg registrerer at det er flere og flere tilfeller av at au pairer og praktikanter utnyttes, sier lederen i Justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (FrP)

Han mener au pairer må opplyses om det, før de eventuelt tar arbeid for personer som er dømt for seksuelle overgrep.
- Der har også de selskapene som rekrutterer au pairer en oppgave å utføre, sier Sandberg til Dagbladet.